Menu
Hacking, hackere og datakriminalitet blir av mange oppfattet som et alvorlig samfunnsproblem. Likevel gjør vi ikke de enkleste grepene for å sikre oss. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

NorSIS: Kraftig økning i digitale trusler mot Norge

Små og mellomstore bedrifter og enkeltpersoner er i økende grad utsatt for digitale angrep, samtidig som svært mange tror de er nærmest immune mot trusselen.

Av NTB | 05.02.2020 04:31:02

Økonomi og næringsliv: Hele en av fire norske virksomheter tror de er nærmest immune mot dataangrep, og den jevne innbygger gjør langt fra nok for å beskytte seg nok mot trusselen om digitale angrep. Samtidig øker risikoen for digitale angrep mot nettopp disse to gruppene.

Det er noen av konklusjonene fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) i trusselrapporten «Trusler og trender 2019–2020». Rapporten ble overlevert justisminister Monica Mæland (H) tirsdag ettermiddag.

– I Europa har denne type angrep økt med hele 78 prosent innenfor flere sektorer. Det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i Norge, sier administrerende direktør i NorSIS, Peggy Heie i en epost til NTB.

Heie påpeker at man har ansvar for å ikke bare beskytte seg selv, men også hele verdikjeden man er en del av. Om ens egen tilkortkommenhet på IT-sikkerhet rammer andre, vil det i neste runde kunne gi et omdømmetap, som i verste fall kan knekke mindre virksomheter, advarer NorSIS.

Samtidig innrømmer 36 prosent at de har avstått fra å bruke en nettjeneste på grunn av kjennskap til trusler og hacking. NorSIS mener det er paradoks.

– Vårt inntrykk er at det har spredd seg en holdning om at det er vanskelig, nærmest en heldagsjobb, å sikre seg tilstrekkelig mot stadig nye trusler. Slik er det heldigvis ikke.

Såkalte verdikjedeangrep via leverandører, IoT-enheter eller ikke-godkjente programmer er en av de største truslene mot norske små og mellomstore virksomheter akkurat nå, for eksempel mindre bedrifter i kommunene. Slike har vi 500.000 av i Norge. I stedet for å rette et direkte angrep mot hovedmålet, som kan være en større virksomhet med god IT-sikkerhet, velger proffe kriminelle å angripe det svakeste leddet i kjeden, gjerne en mindre virksomhet som har den store enheten som kunde eller leverandør, og som har tilgang til deler av dennes IT-infrastruktur.

NorSIS reagerer på norsk kunnskapsløshet. Samtidig som svært mange innrømmer frykt for at noen skal hacke kontoen vår eller angripe oss digitalt, er det mange som syns det virker vanskelig å beskytte seg og lar være å bruke noe så enkelt som en totrinns passordbeskyttelse. Kun 37 prosent gjør det.

(©NTB)

Flere nyheter: