Menu
Det ble svært dramatisk, men det norske superlaget på blandet stafett i skiskyting sikret gullet til slutt. Foto: Heiko Junge / NTB

Norges stjernelag vant dramatisk OL-gull i blandet stafett

Tross brukket stav, trøbbel med baksiktet, flere bom og strafferunder for Norge ble det OL-gull på skiskytterstafetten for blandet lag i Beijing-OL lørdag.

Av NTB | 05.02.2022 11:22:38

Sport: Sterk vind og iskald temperatur gjorde at mange regnet med mange bom på standplass. Det ble bom og strafferunder for Norge, men Thingnes Bø spurtet til seier i kamp mot franske Quentin Fillon Maillet og russiske Eduard Latypov. Frankrike tok sølvet, mens det russiske laget (ROC) vant bronse.

Røiseland sendte Norge ut i ledelse ved første veksling tross en trøblete start med både stavbrekk og et sikte som måtte skrus sammen. Verre gikk det for Tiril Eckhoff, som måtte gå totalt tre strafferunder og gjorde at Tarjei Bø gikk ut på tredje etappe på fjerdeplass, bak Frankrike, Italia og Sverige.

21,9 sekunder skilte Norge og fire andre lag i tet før siste etappe. Thingnes Bø måtte skyte ekstraskudd da Frankrike og russerne gjorde seg ferdig med skytingen, men med best fart i sporet sikret Norges ankermann nytt gull.

Røiseland, Eckhoff og brødrene Bø har hele 44 VM-gull til sammen og sikret Norges første OL-gull på blandet stafett siden OL i Sotsji i 2014.

Under OL i Pyeongchang i 2018 ble det sølv på det norske laget. Den eneste forskjellen på laget som gikk i Beijing var at Emil Hegle Svendsen gikk i Pyeongchang i stedet for Tarjei Bø.

Med fullt hus på neste skyting kunne Røiseland likevel sende Tiril Eckhoff ut på 2. etappe i solid ledelse. Med en vindstyrke på åtte meter per sekund fikk Eckhoff det svært tøft på standplass. En strafferunde på første skyting og to strafferunder på andre skyting gjorde jobben vanskeligere for Norge.

– Det var den vondeste etappen jeg har gått i mitt liv. Det var helt helt jævlig, sa Eckhoff til Discovery Plus mens Thingnes Bø gikk siste etappe for Norge.

Forholdene ble langt enklere på mennenes første skyting, og Tarjei Bø plaffet ned fem strake blinker på liggende skyting etter at rivalene foran hadde gjort det samme. På stående skyting ble det kraftigere vind igjen, og Bø klarte så vidt å unngå ny strafferunde.

Akkurat idet Frankrike og russerne skjøt ned sine siste blinker, bommet Thingnes Bø med en blink igjen. Kjapp lading og et nytt raskt blinkskudd gjorde at distansen opp til tet ikke ble for stor, og på siste runde gikk Thingnes Bø inn til seier.

Storebror Tarjei våknet lørdag med smerter i nakken og ryggen, etter å ha kollidert dagen i forveien med den italienske utøveren Samuela Comola i en nedoverbakke.

Lillebror Johannes gikk en usikker OL-fremtid i vente etter at han var nærkontakt med koronasmittede Jarl Magnus Riiber og Kristjan Ilves på reisen til Beijing.

Thingnes Bø ankom OL-stadion lørdag i egen bil og måtte håpe på fortsatt negative koronatester for å kunne delta. Utøvere som er definert som nærkontakter må testes to ganger om dagen og seks timer før en konkurranse.

Ettersom han var nærkontakt måtte Norges ankermann få på seg munnbindet før han kunne juble sammen med lagkameratene. Det la ingen nevneverdig demper på feiringen.

Norge gikk ut som storfavoritt da Marte Olsbu Røiseland åpnet stafetten for det norske laget. VM-dronningen fra Anterselva i 2020 brakk staven og fikk trøbbel med geværet da hun gikk inn til første skyting. Med ett ekstraskudd gikk hun ut på tiendeplass etter sin liggende skyting, 24,4 sekunder bak ledende Italia.

Seieren kom på tross av en utfordrende oppladning til stafetten for brødrene Bø.

(©NTB)