
Norges hopplandslag inngår historisk avtale med amerikanske kolleger
Hopplandslagene i Norge og USA skal de kommende årene samarbeide tett om trening, forskning og sponsorarbeid. Avtalen har en varighet på fire år.
Vitenskap og teknologi: Det historiske samarbeidet ble offentliggjort i forbindelse med et pressetreff med hopplandslaget i Holmenkollen onsdag. Der deltok også renndirektøren for hopp i Det internasjonale skiforbundet, Sandro Pertile.
Av partene omtales partnerskapet som nå inngås som «en avtale uten sidestykke». Tanken er angivelig at ressurser på trener- og utøversiden samt forskning og utvikling skal knyttes sammen.
Nordmannen Tore Sneli blir amerikansk landslagssjef. Hans nye elever skal i hovedsak ha base i Norge gjennom hele vinteren.
Også sponsorarbeidet skal det jobbes felles med fra norsk og amerikansk side. Planen er «å etablere og sikre globale sponsorer som kan støtte begge lag», heter det i en felles uttalelse.
Videre opplyses det at samarbeidet er godkjent av Det Internasjonale Skiforbundet.
– Dette har vært veldig spennende. Vi har vel ikke visst at det har vært spikret, men vi har trent med amerikanerne og hatt samlinger med dem i hele sommer. Det har vært givende og veldig hyggelig. Jeg opplever at dette er fint for begge parter, sier Halvor Egner Granerud til NTB.
– For hoppsporten som produkt er dette også en mulighet til å dele vår kompetanse, slik at det kan gagne skihoppingen totalt på sikt. Jeg har veldig troen på dette, fortsetter han.
Kontrakten som er inngått har i første omgang en varighet på fire år. Landslagssjef Clas Brede Bråthen skal fungere som lederen for den felles treningsgruppen.
– Når det gjelder toppidrettsdelen av vår satsing, er målet vårt å befeste vår posisjon som verdens viktigste hoppnasjon. Ved å forene de gode kreftene til hoppmiljøene i USA og Norge ønsker vi inderlig å løfte hoppsporten internasjonalt til det høyest mulige nivået, sier han i en uttalelse.
– Sportslig sett får vi en trener, Tore Sneli, som får internasojnal erfaring på høyeste nivå som vi kanskje ikke kunne gitt ham i første omgang. Det er en verdi vi kan høste av seinere. Men i det store og hele får vi ikke noen sportslige eller økonomiske fordeler å snakke om i det kortsiktige perspektivet, sier han.
Han opplyser videre at det amerikanske forbundet dekker alle kostnadene rundt sine utøvere.
– De dekker absolutt alle kostnader de beslaglegger i forhold til vår virksomhet, sier Bråthen og legger til at trener Sneli er ansatt i Norges Skiforbund, men lønnes indirekte av amerikanerne.
Fra amerikansk side er man også svært optimistiske med tanke på oppsidene av Norge-samarbeidet.
– Vår organisasjon inngår et samarbeid for å videreutvikle utøverne, trenernes utdannelse, landslagstreningen, sports science og arbeidet med sponsorer fordi det er den beste måten å transformere hoppsporten på, sier Tom Bickner, styreleder i det amerikanske skiforbundet.
Renndirektør Pertile har stor tro på partnerskapet som nå inngås.
– Begge organisasjonene utviser en dedikasjon ved å sette en ny standard, skape en ny prosess og en ny tilnærming til idretten som kan deles med hoppnasjoner over hele verden, sier han i en uttalelse.
Videre fremgår det at de ansatte i begge organisasjoner skal arbeide side om side med å trene utøverne fra USA og Norge under treningssamlinger.
På spørsmål fra NTB sier Bråthen at Norge kortsiktig ikke tjener all verden på samarbeidet verken sportslig eller økonomisk.
(©NTB)