reklame
Menu
Undersøkelsen er gjennomført av Norges Bank. Arkivfoto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Norges Bank: Reiseliv og varehandel hardest rammet

Fire av ti bedrifter tror normaliseringen etter koronakrisen først kommer neste år, ifølge Norges Banks undersøkelse. Verst er det innen reiseliv og varehandel.

Av NTB | 29.04.2020 11:02:31

Økonomi og næringsliv: Det kommer fram etter at Norges Bank har gjort 81 intervjuer med bedrifter i sitt regionale nettverk.

– Flertallet oppga at aktiviteten i andre kvartal vil bli lavere enn i første kvartal, og for enkelte er fallet dramatisk. Det er reiselivsnæringen og deler av varehandelen som har blitt hardest rammet så langt. Fallet i oljeprisen bidrar dessuten til å trekke aktiviteten ytterligere ned hos oljeleverandørene, skriver Norges Bank.

Tre av ti bedrifter tror aktivitetsnivået i løpet av høsten vil være tilbake på nivået de hadde før virusutbruddet. Fire av ti tror normaliseringen tidligst vil komme neste år. De resterende bedriftene er enten lite berørt, eller venter at situasjonen normaliserer seg før sommeren.

Eksportindustrien, oljeleverandørene, byggenæringen og deler av tjenestenæringen tror nedturen vil vare lengst. En firedel av bedriftene planlegger lavere sysselsetting fram mot sommeren.

I undersøkelsen kommer det også fram at åpnede barnehager gjør arbeidsdagen lettere hos en del ansatte, men ellers har bedriftene foreløpig sett liten effekt av lettelsene i smitteverntiltakene.

Intervjuene med bedriftene ble gjort på telefon 21. og 22. april, opplyser Norges Bank.

(©NTB)

Flere nyheter: