Menu
Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank. Foto: Lise Åserud / NTB

Norges Bank holder renten på 0,5 prosent – varsler heving i mars

Styringsrenten i Norge holdes på 0,5 prosent, kunngjorde Norges Bank torsdag. De holder seg til planen om å gjennomføre neste renteheving i mars.

Av NTB | 20.01.2022 10:21:05

økonomi og næringsliv: Renten lå lenge under koronapandemien på 0 prosent, men ble hevet til 0,25 prosent i september i fjor og senere til 0,5 prosent i desember.

Norges Bank har varslet at de planlegger å sette renten videre opp i mars om den økonomiske situasjonen holder seg. Det er en plan de ikke ser grunn til å endre på nå.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i mars, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

De viser til at oppgangen i norsk økonomi fortsatte gjennom høsten, men at høyere smittetall og omfattende smitteverntiltak den siste tiden har bremset aktiviteten.

Arbeidsledigheten har økt litt, men ser ut til å holde seg lavere enn anslått i forrige pengepolitiske rapport.

– Lettelser i smitteverntiltakene vil trolig bidra til at den økonomiske oppgangen fortsetter. Økte strømpriser har gitt høy konsumprisvekst. Den underliggende inflasjonen har steget mer enn ventet og er nå nær inflasjonsmålet, skriver Norges Bank.

Torsdagens beslutning er i tråd med det analytikerne hadde ventet. DNB sier det finnes grunner til å heve renten raskere enn det Norges Bank har planlagt, men viser til at det fortsatt er mye usikkerhet om den økonomiske utviklingen fremover. De tror Norges Bank hever renten til 0,75 prosent i mars.

Flere nyheter: