reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Norges Bank har utarbeidet rapporten. Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Norges Bank: Betalingssystemer bør driftes i Norge

Norges Bank ber myndighetene stille tydelige krav til drift av såkalt finansiell infrastruktur og mener slik drift bør skjer her i landet.

Av NTB | 19.05.2020 12:48:01

Økonomi og næringsliv: Det kommer fram i den årlige rapporten «Finansiell infrastruktur», som ble lagt fram tirsdag.

Svikt i den finansielle infrastrukturen kan få store negative konsekvenser, understreker visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

– Driften av samfunnskritisk infrastruktur på betalingsområdet bør skje i Norge. Dersom driften skjer i utlandet, bør det finnes beredskapsløsninger i Norge som straks kan tas i bruk, sier hun.

Norges Bank mener myndighetene bør definere tydelige krav til hva som er tilstrekkelig nasjonal styring og kontroll med samfunnskritiske funksjoner.

Et forslag til rammeverk for testing av cybersikkerheten i bank- og betalingssystemer i Norge skal utarbeides sammen med Finanstilsynet. Det vil være basert på Tiber-EU, som er utarbeidet av den europeiske sentralbanken for å fremme finansiell stabilitet. Også næringen og andre relevante myndigheter skal bidra.

– Vi vurderer nå om det i fremtiden kan bli nødvendig å utstede digitale sentralbankpenger som et supplement til sedler og mynter og er i gang med å utforske mulige tekniske løsninger, sier Wolden Bache.

Dette er noe også andre sentralbanker vurderer. En egen arbeidsgruppe i Norges Bank vurderer hvilke egenskaper eventuelle digitale penger skal ha. Dette arbeidet skal etter planen fullføres våren 2021.

Samtidig skal det innføres et nytt rammeverk for å teste og styrke cybersikkerheten. Den digitale kriminaliteten mot finansforetakene er økende, og angrepsmetodene er i stadig endring, melder Norges Bank.

Norges Bank vurderer også om det trengs andre penger enn sedler og mynter.

(©NTB)

Flere nyheter: