Menu
Haldenreaktoren, verdens eldste tungtvannsreaktor. Det har lenge vært kjent at Norge har 17 tonn høyaktivt atomavfall på lager fra atomvirksomheten til IFE på Kjeller og i Halden. Det er anslått at det det vil koste 14,5 milliarder kroner å rydde opp i dette. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Vil sende atomavfall til Frankrike

Norge vurderer å sende rundt ti tonn atomavfall til Frankrike, skriver Teknisk Ukeblad.

Av NTB | 07.02.2020 20:14:01

Natur og miljø: Norsk nukleær dekommisjonering (NND) ønsker å sende norsk atomavfall til Frankrike for behandling – og la det høyaktive avfallet bli igjen der, ifølge et brev fra Nærings- og fiskeridepartementet som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til. Brevet er datert 3. februar.

Det dreier seg om rundt ti tonn metallisk uran som i dag er lagret hos Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller i Lillestrøm og i Halden. Dette kan ruste og forfalle i kontakt med vann og er derfor krevende å lagre.

Departementet opplyser i en epost til NTB at regjeringen ikke har tatt noen beslutning om hvordan norsk atomavfall skal håndteres og lagres.

I løpet av 2020 vil regjeringen legge fram en stortingsmelding om opprydding av IFEs nukleære virksomhet der alternativene for håndtering og lagring av atomavfall blir belyst.

Foreløpige beregninger viser at det vil koste mer enn 15 milliarder kroner å rydde opp etter reaktorene og håndtere det norske atomavfallet.

(©NTB)

Flere nyheter: