Menu
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun regner med at Norge vil bli invitert til å være med på EUs nye Kina-sanksjoner. Det vil i så fall bli vurdert ganske raskt, sier hun. Arkivfoto: Fredrik Hagen / NTB

Norge vil vurdere Kina-sanksjoner raskt

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forventer at Norge blir invitert til å slutte seg til EUs Kina-sanksjoner og sier det i så fall vil bli vurdert raskt.

Av NTB | 23.03.2021 14:39:10

Økonomi og næringsliv: – Jeg regner med at vi får en invitasjon på vanlig måte, og den vil bli vurdert på vanlig måte. Det vil vi gjøre ganske raskt, sier Eriksen Søreide til NTB i Brussel, der hun deltar på Natos utenriksministermøte.

Mandag diskuterte Stortinget en ny sanksjonslov, som gjør at EU-sanksjoner raskere og mer effektivt kan tas inn i norsk lov. Men den blir ikke brukt i denne omgang.

– Den har ikke trådt i kraft ennå, men vil gi oss mulighet til å slutte oss til ikke bare reiserestriksjoner, men også økonomiske frystiltak, påpeker utenriksministeren. Den nye loven trer i kraft i april.

På spørsmål om det er et dilemma for Norge å bli med på sanksjoner rettet mot personer og enheter i Kina, sier Eriksen Søreide at sanksjoner blir vurdert fra gang til gang og ut fra hva behovet er.

– Og som jeg sa i Stortinget, så mener regjeringen – og det sluttet Stortinget seg til – at sanksjoner og restriktive tiltak er mest effektive når vi står sammen om dem. Ut fra det samme prinsippet ser vi at både USA, Storbritannia og Canada har varslet at de slutter seg til den pakken som kom fra EU.

(©NTB)

Flere nyheter: