Menu
Tre diplomater fra Russlands ambassade i Oslo må forlate landet, kunngjorde Utenriksdepartementet onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB

Norge utviser tre diplomater ved Russlands ambassade i Oslo

Tre diplomater ved Russlands ambassade i Oslo utvises fra Norge. Nok et uvennlig skritt fra norsk side, svarer den russiske ambassaden, som varsler motreaksjon.

Av NTB | 06.04.2022 13:04:34

Politikk: – Diplomater er her for å utøve diplomatisk arbeid. Vi har besluttet å utvise disse tre russiske diplomatene som ikke har utøvet aktivitet i tråd med diplomatisk arbeid. Det betyr at de har gjort ting vi ikke ønsker å se i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Støre utdyper ikke hva slags aktivitet de russiske diplomatene er mistenkt for å ha bedrevet i Norge.

Utvisningene kommer etter at en lang rekke europeiske land har gjort det samme. Støre viser også til den seneste utviklingen i Ukraina, hvor sivile ble funnet drept i gatene og i massegraver i byen Butsja i helgen. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) omtaler hendelsene i Butsja som sjokkerende.

– Det er naturlig at vi i en slik situasjon vier økt oppmerksomhet til uønsket russisk virksomhet i Norge, sier Huitfeldt en uttalelse.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til VG at det jobber et «betydelig antall» etterretningsoffiserer ved ambassaden i Oslo.

– De arbeider der under diplomatisk dekke. Det er derfor naturlig for oss å følge med på dette også videre, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

– Så vi ønsker å opprettholde vår diplomatiske tilstedeværelse i Russland, og vi ønsker å ha russisk diplomatisk tilstedeværelse i Norge, som er i tråd med diplomatisk praksis, sier Støre, som sier det er viktig å arbeide for å unngå misforståelser med Russland.

– Det er en av årsakene til at jeg ringte den russiske presidenten i forrige uke. Vi har sterke reaksjoner på brutaliteten vi ser, men vi bør fortsatt være i stand til å snakke og lytte – og det er diplomatenes jobb, påpeker Støre.

Onsdag møtte Støre Estlands statsminister Kaja Kallas i Oslo. Estland, som i likhet med Norge deler grense med Russland, har også utvist russiske diplomater. Kallas er enig med Støre at det er viktig å beholde diplomater i Russland.

– Vi trenger å ha en tilstedeværelse i Russland for å få informasjon fra våre egne kilder for at vi skal kunne legge strategier og ta beslutninger, sier hun til NTB og påpeker at det ikke er uavhengige medier i Russland.

Utenriksdepartementet har ikke offentliggjort hvilke tre diplomater dette gjelder, og den russiske ambassaden viser til at dette gjør at også de avstår fra å offentliggjøre dette. Det vil komme motreaksjoner på utvisningene, advarer ambassaden.

– Dette er et nytt uvennlig skritt fra den norske side som ikke blir ubesvart fra Russlands hold, skriver ambassaden i en skriftlig uttalelse til NTB.

Utvisningene begrunnes med påstått spionasje og nasjonale sikkerhetshensyn, i tillegg til situasjonen i Butsja. Utvisningene kommer mens EU diskuterer en femte runde med sanksjoner mot Russland, som medlemslandene forventes å undertegne denne uken eller neste.

President Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, har kalt masseutvisningene for «et kortsiktig trekk».

– Å begrense mulighetene for diplomatisk kommunikasjon i en så vanskelig krise, er et kortsiktig trekk som vil gjøre dialog vanskelig, dialog som er helt nødvendig for å finne en løsning, sier han.

Støre understreker at det fremdeles er viktig å ha russiske diplomater i landet. Det er viktig å snakke, observere og lytte, mener han.

Den russiske ambassaden i Oslo bekrefter at tre av deres diplomater er erklært uønsket på norsk jord.

De siste dagene er over 200 diplomater blitt utvist fra en flere europeiske land, deriblant Tyskland, Frankrike, Sverige og Danmark. Også EU har erklært nær 20 russiske EU-diplomater for uønskede.