reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Den nå spionsiktede nordmannen ble pågrepet da han spiste middag med den russiske diplomaten på Villa Paradiso på Lilleborg i Oslo lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge utviser russisk diplomat etter spionsiktelsen

Det norske Utenriksdepartementet har besluttet å utvise den russiske diplomaten som har hatt møter med den spionsiktede nordmannen.

Av NTB | 19.08.2020 12:38:27

Kriminalitet og rettsvesen: Det opplyser Utenriksdepartementet onsdag.

– Vi har orientert Russlands ambassadør om at en medarbeider ved den russiske ambassaden er uønsket som diplomat og vil bli bedt om å forlate Norge. Det er fordi han har utført handlinger som ikke er forenlige med hans rolle og status som diplomat, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet i en pressemelding.

NRK skriver at UD har valgt å ikke offentliggjøre navnet på mannen som blir utvist.

Den russiske diplomaten var i et møte med den nå spionsiktede mannen på en restaurant i Oslo da sistnevnte ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) lørdag.

Russeren har for sin del diplomatisk immunitet, noe som innebærer at han ikke kan straffeforfølges i Norge, opplyste PST til NTB tirsdag. Russeren ble derfor ikke pågrepet da PST gikk til aksjon lørdag.

– Vi har nok kun fokus på nordmannen. Etterretningsoffiserer og diplomater har immunitet. PST kan ikke begjære noe her. Det blir nok UD, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i PST tirsdag.

Nordmannen ble mandag varetektsfengslet i fire uker og er siktet for å ha avslørt statshemmeligheter.

Flere nyheter: