Menu
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyseer at Norge skal spleise på våpensystemer til Ukraina sammen med Danmark og Tyskland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Norge, Tyskland og Danmark kjøper artillerivåpen for 1 milliard kroner til Ukraina

Sammen med Danmark og Tyskland skal Norge kjøpe artilleriskyts direkte fra forsvarsindustrien i Slovakia og donere det til Ukraina.

Av NTB | 02.10.2022 13:51:36

Politikk: – Det er det stort behov for i deres forsvarskamp mot Russland. Stadig mer må kjøpes inn fra industrien, og nå går vi sammen om en sånn anskaffelse, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til TV 2.

Norge, Tyskland og Danmark planlegger å kjøpe 16 skyts av typen Zuzana-2 direkte fra forsvarsindustrien i Slovakia.

– Fordelen er at det blir nye moderne skyts og vi har behov for å kjøpe mer fra industrien, rett og slett fordi vi har mindre på lageret selv til å donere, sier Gram.

Danmark undertegnet avtalen med Slovakia i København søndag. Slovakia skal etter planen begynne å levere våpensystemene til Ukraina i 2023.

Dette er våpensystemer som allerede er i bruk i Ukraina, noe som gjør behovet for opplæring mindre, ifølge Gram.

– Det er hjulgående moderne artilleriskyts med vestlig Nato-standard og lang rekkevidde.

De tre landene deler utgiftene likt, med om lag 330 millioner kroner hver. Regjeringen har allerede foreslått å bevilge 3 milliarder kroner til Ukraina, og summen tas fra dette beløpet. Forsvarsministeren er overbevist om at tilleggsstøtten til Ukraina vil passere i Stortinget.

– Det er et bredt flertall i Stortinget som vil at vi skal bistå Ukraina i deres forsvarskamp mot Russland, sier Gram.

Norge har tidligere donert M109 artilleriskyts til Ukraina.