Menu
Jørgen Strand Larsen scoret igjen på lykkebanen Marienlyst da Norges U21-landslag sikret plass i EM-sluttspillet. Foto: Lise Åserud / NTB

Norge til U21-EM med 2-1-seier over Aserbajdsjan – Larsen slo til på lykkebanen

Erik Botheim, Jørgen Strand Larsen og de andre norske U21-gutta gjorde jobben og sikret EM-plass med 2-1-seier mot Aserbajdsjan. Det ble vill jubel i Drammen.

Av NTB | 14.06.2022 20:01:02

Sport: Gruppeseieren sendte Norge til Europamesterskapet neste år og henviste Kroatia til toeromspill.

– Det var fantastisk å ri det av på en veldig nervøs dag. Vi hadde ikke særlig flyt i dag, men dette er en gjeng som pleier å klare det til slutt, og de gjorde det denne gang også, sa landslagstrener Leif Gunnar Smerud til NTB.

For å bli sluttspillklar tirsdag måtte Norge vinne over gruppas nestjumbo, som hadde tatt bare ett poeng (hjemme mot Finland) mot de fire beste lagene. Likevel ble det spennende helt til slutt.

– I dag hadde nervene tatt dem litt. Det var dødt og hakkete og ikke helt klaff, sa Smerud.

Lagkaptein Botheim stusset inn vinnermålet i det 77. minutt, på et frispark fra Håkon Evjen.

– Den typen scoring er ganske klassisk meg, sa Botheim til NTB om vinnermålet. Han medga glatt at laget ikke hadde sin beste dag.

– Vi var preget. Det var en viktig kamp, og det er naturlig med mye nerver, men vi halte det i land, sa han.

Marienlyst stadion i Drammen er Larsens lekegrind. Hele ti av hans elleve U21-scoringer, er kommet på kunstgresset til Strømsgodset. For halvannen uke siden avgjorde han nøkkelkampen mot Kroatia samme sted. 3-2-målet hans kom på overtid. Tirsdag var han første målscorer. Han avsluttet også som kaptein etter at Botheim ble byttet ut på tampen.

– Ja, hva er det med meg og Drammen? Jeg tenkte på det før kampen i dag at jeg hadde scoret i alle de fire første hjemmekampene i denne kvalifiseringen. Da passet det med et mål også i dag, sa Larsen til NTB.

EM spilles i perioden 9. juni til 2. juli neste år i Romania og Georgia. Trekningen skjer 18. oktober i år. Der skal 16 lag fordeles på fire grupper.

Tyskland starter mesterskapet som tittelforsvarer.

Rytmen stemte da Larsen ordnet 1-0 snaut ti minutter inn i andreomgangen. Han flikket et innlegg fra Sebastian Sebulonsen i mål ved nærmeste stolpe. På veien mot nettet var ballen så vidt innom en aserbajdsjansk forsvarer.

Norge har ikke spilt U21-EM siden 2013. Da ble det norsk bronse. Det ble det også i 1998, første gang Norges ungdomslandslag var i sluttspill.

Like etter Aserbajdsjans utlikning kolliderte en av assistentdommerne med en av gjestenes innbyttere. Begge gikk ned for telling, men kom på beina etter litt behandling.

Botheim er klubbløs etter at hans Krasnodar-avtale ble kansellert. Han ble matchvinner da Norge var i trøbbel etter 1-1-målet til Ildar Alekperov noe før. Utligningen kom etter svakt norsk forsvarsspill. Markus Solbakken spilte tilbake, og Jesper Daland bommet på ballen så Alekperov kom gjennom.

Norge hadde førsteomgangen i sitt grep, og det endte med to-tre brukbare sjanser. Men det markante trykket på Aserbajdsjan lot vente på seg. Det var ikke den store flyten i Norges spill.

(©NTB)