reklame
Menu
EUs utenriksministre er enige om å innføre sanksjoner mot dem de mener er ansvarlige for å ha forgiftet Aleksej Navalnyj med nervegiften novitsjok. Arkivfoto: Navalnyjs Instagram-konto / AP / NTB

Norge slutter seg til EUs Navalnyj-sanksjoner mot Russland

Utenriksministrene i EU støttet onsdag kveld et forslag om å innføre sanksjoner mot Russland. Onsdag morgen ga Norge sin tilslutning til forslaget.

Av NTB | 15.10.2020 08:07:59

Kriminalitet og rettsvesen: EU-landene besluttet onsdag å innføre sanksjoner mot seks russere som følge av forgiftningen av opposisjonspolitikeren.

– Dette er i strid med Kjemivåpenkonvensjonen, som forbyr enhver bruk av kjemiske våpen. Vi har politisk sluttet opp om EUs tiltaksregime vedrørende bruk av kjemiske våpen. Vi slutter også opp om de nye listeføringene fra EU, sier Søreide i en uttalelse.

Russland betegnet det som en alvorlig provokasjon som forverret forholdet mellom landene.

Sanksjonene som nå varsles etter at Norge slutter opp om EUs sanksjoner, består av reiserestriksjoner og økonomiske frysetiltak. I første omgang vil reiserestriksjonene bli gjennomført i norsk rett, opplyser UD.

– Vi vil svare proporsjonalt. Det er den etablerte diplomatiske praksisen. Responsen vil være diplomatisk, sa Lavrov ifølge det russiske statlige nyhetsbyrået TASS.

Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble plutselig syk på en flygning på vei fra Sibir 20. august. Han ble fraktet til Berlin for behandling, og tyske leger har slått fast at han ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

Flere nyheter: