Menu
Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr vil ikke ha båtmigranter til Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Norge skal hente 800 kvoteflyktninger fra Rwanda og Romania

Norge har sagt ja til å ta imot 200 flyktninger fra Romania og 600 fra Rwanda i 2020, opplyser justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til Aftenposten.

Av NTB | 09.01.2020 11:09:43

Politikk: – Totalt er det 800 personer som har vært i Libya, som er blitt vurdert og gitt status som flyktninger, sier justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) til Aftenposten.

200 av dem har FN evakuert til Romania, mens 600 oppholder seg i flyktningleirer i Rwanda.

De 800 personene skal hentes til Norge i fire runder. Kallmyr påpeker at Norge tar inn hele familier når det dreier seg om kvoteflyktninger. Dette blant annet for å unngå familiegjenforeninger i etterkant.

I tillegg til de 800 av ulike nasjonaliteter som er evakuert fra Libya til Rwanda og Romania, skal Norge ta imot 600 syrere fra Libanon, 200 syrere fra Jordan, 350 kongolesere, sørsudanere, jemenitter og somaliere fra Etiopia, 150 kongolesere, sørsudanere og somaliere fra Kenya og 750 kongolesere og sørsudanere fra Uganda. I tillegg gjenstår det 150 åpne plasser.

Norge avviser imidlertid EUs spørsmål om å ta imot båtmigranter.

– Dette er vårt svar til hvorfor vi har sagt nei til båtmigrantene. Vi mener det er uforsvarlig å lokke folk over Middelhavet. De er stort sett ikke flyktninger, men økonomiske migranter, sier Kallmyr.

Det afrikanske landet Rwanda inngikk en avtale i høst om å ta imot flyktninger som befant seg i Libya. Norge har bevilget 50 millioner kroner til en flyktningleir i Rwanda. Her vurderer FN-organisasjonen UNHCR om personene der kan få status som flyktninger.

Totalt har Norge sagt ja til å ta imot 3.000 kvoteflyktninger i år. Avisa Vårt Land skrev tidligere denne uka om hvordan kvoten på 3.000 er fordelt.

(©NTB)

Flere nyheter: