Menu
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) og regjeringen gir flere vaksineopsjoner til vaksinesamarbeidet Covax. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norge sikrer nye vaksinedoser til lavinntektsland

Norge overfører flere vaksineopsjoner til vaksinesamarbeidet Covax. Det er vaksiner fra Novavax og Janssen som nå blir overført.

Av NTB | 15.04.2021 15:19:26

Politikk: I en pressemelding sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) at vaksinene som blir overført, er vaksiner som Norge får gjennom EUs innkjøpsordning, og opsjoner som dermed ikke er aktuelle for det norske markedet.

– Vårt bidrag sikrer at flere helsearbeidere og mennesker i risikogrupper i lavinntektsland får vaksiner mot covid-19, sier han.

Både Novavax og Janssen kan lagres ved kjøleskapstemperatur. EU-kommisjonen har foreløpig ikke godkjent Novavax ennå, mens det er midlertidig stans i distribusjonen av Janssen-vaksinen til EU.

Ulstein peker på at begge vaksinene er enklere enn andre vaksinetyper og kan fraktes, lagres og distribueres i lav- og mellominntektsland, der infrastrukturen er mer sårbar.

– Vi er i en fase nå der mange vestlige land ser en tydelig økning i vaksineringen av egen befolkning, mens lavinntektsland ennå er i startfasen av vaksinering, sier han.

I november 2020 overførte Norge 677.000 vaksineopsjoner fra AstraZeneca til Covax. Bidraget ble finansiert gjennom bistandsbudsjettet. Det er foreløpig ikke klart hvor mange vaksinedoser opsjonene på Novavax og Janssen vil utløse.

(©NTB)

Flere nyheter: