reklame for Sheiken Bowling
Menu
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under et besøk i Kyiv. Foto: Tuva Bogsnes / Utenriksdepartementet / NTB

Norge sender ti bruer til Ukraina

Norge sender ti bruer til Ukraina for å bygge opp infrastrukturen i det krigsherjede landet.

Av NTB | 13.12.2022 20:16:43

Politikk: – Den russiske krigføringen har kynisk ødelagt viktige deler av infrastrukturen i Ukraina. For å få mat, vann og medisiner fram og sårede ukrainere til sykehus, er Ukraina helt avhengige av at veinettet fungerer, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Vi vet at disse bruene vil hjelpe Ukraina, samtidig som dette ikke svekker vår egen bruberedskap, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Bruene har en samlet verdi på 30 millioner kroner og finansieres over Utenriksdepartementets humanitære budsjett.

Det skal totalt sendes 32 trailere med brusettene til Ukraina. Den første traileren ble sendt fra Vegvesenets beredskapslager på Bjørkelangen tirsdag.

– Krigen i Ukraina krever at Europa står samlet. Vi ønsker å bidra når vi blir spurt, med det Norge har kompetanse om og kapasitet til, sier Nygård.

Russland har over tid rettet angrep mot Ukrainas infrastruktur. Totalt er flere hundre bruer og over 25.000 kilometer med vei ødelagt.

– Krigen i Ukraina kan vare lenge og vi er forberedt på å måtte bidra over lang tid. Om kort tid vil regjeringen annonsere nye bidrag. Dette vil komme i tillegg til de cirka 14 milliardene vi har gitt eller har gitt løfte om å gi i år og til neste år. Dermed vil Norge fortsatt være blant de fremste bidragsyterne til Ukraina. For selv om vi har gitt og gir svært mye, er behovene nærmest uendelige, sier utenriksministeren.