Menu
Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norge sender ikke soldater til Mali-styrke

Det er likevel ikke aktuelt for Norge å bidra med soldater i Takuba-styrken i Mali, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp).

Av NTB | 01.02.2022 13:50:37

politikk: Den forrige regjeringen besluttet i juli i fjor å bidra med et mindre antall soldater og offiserer til den franskledede Takuba-styrken i Mali.

Styrken driver kapasitetsbygging for å styrke landets regjeringshær i kampen mot militante islamister.

Beslutningen ble tatt til tross for at Mali noen uker tidligere hadde opplevd det andre militærkuppet på under ett år, og at landet siden har vært styrt av en militærjunta ledet av den 38 år gamle obersten Assimi Goïta.

– Det var ikke mulig å oppnå et tilstrekkelig rettslig rammeverk med Mali som ville ivareta sikkerheten til våre soldater, opplyste forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) i Stortinget tirsdag.

– Per i dag er det ikke aktuelt å sende norsk styrke til Takuba, sa Enoksen.

Danmark, Norge og tolv andre land protesterte også nylig mot at juntaen har hyret leiesoldater fra russiske Wagner Group.

Norge har siden forhandlet med militærjuntaen, men uten å komme fram til enighet om utplassering av et styrkebidrag.

Danmark røk nylig uklar med militærjuntaen i Bamako, som erklærte de nærmere 100 danske soldatene i Takuba-styrken for uønsket i landet. Bakgrunnen skal ha vært at Danmark har vært en pådriver for EU-sanksjoner mot kuppmakerne.

(©NTB)

Flere nyheter: