reklame for Sheiken Bowling
Menu
Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, møtte tirsdag morgen utenriksminister Anniken Huitfeldt (i midten) og justisminister Emilie Enger Mehl. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norge øker Ukraina-støtten med 250 millioner

Norge gir 250 millioner kroner til FNs arbeid for flyktninger i Ukrainas naboland.

Av NTB | 08.03.2022 13:44:39

Politikk: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kunngjorde det norske bidraget da Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, besøkte Norge tirsdag.

– Vi kan stå overfor den største humanitære katastrofen i Europa siden andre verdenskrig. I denne krisen skal Norge støtte og vise solidaritet med mennesker på flukt fra Ukraina. Vi skal også bistå nabolandene, sier utenriksministeren.

FNs høykommissær for flyktninger kom til Norge direkte fra Warszawa og kunne dele ferske inntrykk fra sin reise til Romania, Moldova og Polen. Disse og andre naboland håndterer et svært stort antall flyktninger.

– Det er både inspirerende og sterkt å høre om den sjenerøsiteten nabolandene nå viser. Krisen er ennå i en tidlig fase, og det er viktig at vi bidrar til at disse landene kan fortsette å ta imot de som trenger umiddelbar beskyttelse, sier Huitfeldt.

– I dette arbeidet er FNs høykommissær for flyktninger helt avgjørende. De sikrer at nabolandene til Ukraina er forberedt til å håndtere flyktningene som kommer fra krigen, sier Huitfeldt.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) forbereder seg på at så mange som 4 millioner mennesker kan komme til å flykte fra krigen i Ukraina. Høykommissæren har bedt det internasjonale samfunnet om 550 millioner dollar – nærmere 5 milliarder kroner – for å bistå 2,4 millioner mennesker på flukt i Ukrainas naboland.

Regjeringen gir inntil 2 milliarder norske kroner til humanitær innsats i Ukraina. Støtten vil i hovedsak bli kanalisert gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner.

Tirsdag passerte tallet på flyktninger fra Ukraina 2 millioner, ifølge FN. Mange er også drevet på flukt internt i landet.

Støtten til FNs nødhjelpsappell kommer i tillegg til allerede tildelte 50 millioner kroner til FNs høykommissær for flyktningers innsats for mennesker på flukt i Ukraina og nabolandene.

Flere nyheter: