reklame for Sheiken Bowling
Menu
Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier Norge øker støtten til Afghanistan til 700 millioner kroner i 2022. Foto: Heiko Junge / NTB

Norge øker støtten til sivile i Afghanistan

Norge gir 700 millioner kroner til humanitær assistanse og bistand i Afghanistan i 2022, opplyser Utenriksdepartementet.

Av NTB | 31.03.2022 15:34:41

Utdanning: Fjorårets støtte ble stanset i august som følge av Taliban tok over makten i landet. Da hadde Norge rukket å gi 685 millioner kroner til Afghanistan fram til stansen.

Utenriksdepartementet presiserer at norsk støtte ikke går til Taliban-regimet, men går via FN, Verdensbanken og frivillige organisasjoner.

– Afghanistan står overfor enorme utfordringer, både politiske og humanitære. Barn er spesielt utsatt i den alvorlige humanitære situasjonen. Norge gir 700 millioner kroner til humanitær assistanse og bistand til Afghanistan i 2022, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding.

Hun representerte torsdag Norge på den digitale internasjonale giverkonferansen for Afghanistan.

Han sier landets økonomi risikerer å falle inn i en «dødsspiral» og sier enkelte afghanere allerede har følt seg tvunget til å selge sine barn og kroppsdeler for å overleve.

FN har nådd mindre enn 13 prosent av sitt mål om å sikre 4,4 milliarder dollar i støtte til Afghanistan i år. Generalsekretæren sier rike land ikke kan ignorere det som foregår i Afghanistan.

– Rike, mektige land kan ikke vende kinnet til konsekvensene deres beslutninger får for de aller mest sårbare, sa Guterres, med henvisning til at vestlige land trakk seg ut av Afghanistan i fjor og lot Taliban overta makten.

Trass i pengebønnen fordømmer Guterres Talibans handlinger, deriblant at eldre jenter utestenges fra utdanning.

– Det finnes ingen måte å rettferdiggjøre slik diskriminering på, sa Guterres, men la til at utenlandske givere ikke må vende ryggen til det afghanske folk der mange risikerer sult.

Huitfeldt sier målet med Norges støtte er nettopp å sikre den afghanske befolkningen det helt grunnleggende.

– Situasjonen vil påvirke den kommende generasjonen og samfunnsutviklingen i årene som kommer. Vi vil bidra til grunnleggende tjenester som helse og utdanning, så sant både jenter og gutter har tilgang. Vi vil også bidra til at afghaneres livsgrunnlag ikke kollapser, sier Huitfeldt.

FN-sjef António Guterres understrekte på giverkonferansen at behovet for støtte til Afghanistan er prekært.

I etterkant av Talibans overtakelse har det internasjonale samfunnet frosset nærmere 9 milliarder dollar i afghanske eiendeler utenlands.

(©NTB)

Flere nyheter: