reklame for Sheiken Bowling
Menu
ASKOs nye elektriske autonome sjødrone «Therese» til kai i Moss. Dronene skal bidra til lavere transportkostnader og erstatte 1 million veikilometer lastebiltransport i året. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norge med overskuddsrekord for tjenester solgt til utlandet

Balansen mellom eksport og import av tjenester ga et overskudd på 13,4 milliarder i 3. kvartal. Svak kronekurs og eksport av sjøtransport driver fram rekorden.

Av NTB | 30.11.2022 10:06:43

Økonomi og næringsliv: Eksport av tjenester fra norske ikke-finansielle foretak endte på 98,8 milliarder kroner i 3. kvartal 2022, mens importen endte på 85,3 milliarder kroner. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Verdien av både eksport og import av tjenester har fortsatt å øke i 3. kvartal, men eksportverdien øker mest, med 10,6 milliarder kroner, eller 12,1 prosent, sammenlignet med 2. kvartal. Det er også en økning på 37,3 prosent siden 3. kvartal i fjor.

Det rekordhøye overskuddet på tjenestebalansen skyldes i stor grad kronekursen. Den gangner ikke minst norske selskap som regner i amerikanske dollar. Dollaren har styrket seg 6 prosent mot den norske krona siden 2. kvartal og 14 prosent mot 3. kvartal 2021.

Det er kategorien «transport og lagring» som er størst både for import og eksport.

Eksporten av slike tjenester utgjorde i siste kvartal over 50 prosent av den norske eksportverdien. Det meste kommer fra eksport av sjøtransporttjenester, som utgjorde 44,5 milliarder kroner, en økning på 4,6 milliarder fra 2. kvartal og hele 15,8 milliarder kroner opp fra samme kvartal i fjor.

Ifølge Kystverket transporteres 90 prosent av alt gods som transporteres mellom Norge og utlandet, med skip.

(©NTB)

Flere nyheter: