Menu
Norge krever at Taliban straks gjenåpner alle jenteskoler i Afghanistan. Foto: AP / NTB

Norge krever at Taliban gjenåpner jenteskoler

De valgte medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, med Norge i spissen, ber i en felles appell Taliban om å gjenåpne afghanske jenteskoler.

Av NTB | 27.09.2022 20:11:05

Utdanning: Norge leder Sikkerhetsrådets arbeid med Afghanistan, og i forkant av tirsdagens møte gikk FN-ambassadør Mona Juul ut med en appell til Taliban-regimet i Kabul. Den holdt hun på vegne av de ti valgte medlemslandene i Sikkerhetsrådet, samt de fem landene som trer inn i rådet neste år.

I appellen ba Juul Taliban om straks å omgjøre sin beslutning om å nekte jenter over tolv år skolegang i Afghanistan.

– Taliban har gjort Afghanistan til det eneste landet i verden der jenter nektes slik skolegang, sa hun.

FNs nestkommanderende i Afghanistan, Markus Potzel, orienterte under tirsdagens møte Sikkerhetsrådet om situasjonen i landet og slo fast at verdenssamfunnet nå er i ferd med å miste tålmodigheten med Taliban.

Det har vært enkelte framskritt siden Taliban grep makten i fjor, men de har vært for få og har kommet for sakte, og de blir overskygget av det negative, sa Potzel.

FNs generalsekretær António Guterres la under møtet fram sin siste kvartalsrapport om landet. Han konstaterer at USAs attentat på al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri i Kabul avdekket at det fortsatt er kontakt mellom gruppen og Taliban.

– Det er stikk i strid med Talibans løfter om terrorbekjempelse, konstaterer Guterres.

– Vi ber Taliban om å respektere den universelle retten til utdanning, også for alle kvinner og jenter, og til straks å leve opp til sitt løfte om å gjenåpne skolene for alle kvinnelige studenter i landet, fortsatte Juul.

– Jeg er redd tålmodigheten nå er i ferd med å renne ut for mange i verdenssamfunnet når det gjelder strategien for kontakt med Taliban, sa han.

(©NTB)

Flere nyheter: