Menu
Norge har signert en avtale om kjøp av nye luft-til-luft-missiler for bruk på F-35-flyene. Avtalen har en verdi på fem milliarder kroner. Foto: Ned Alley / NTB

Norge kjøper missiler til F-35 for milliarder

Forsvarsmateriell har signert en avtale med amerikanske myndigheter om kjøp av missiler for bruk på F-35-flyene. Avtalen har en verdi på fem milliarder kroner.

Av NTB | 15.11.2022 13:01:07

Politikk: Dermed regnes dette som den største enkeltanskaffelsen av våpen til Forsvaret noen gang, skriver Teknisk Ukeblad.

Avtalen om kjøp av luft-til-luft-missiler ble signert tirsdag. Forsvarsmateriell opplyser at dette er en viktig anskaffelse da tidligere generasjoner missiler kun rekker ut til en brøkdel av rekkevidden til flyets sensorer.

På sine nettsider opplyser Forsvarsmateriell at missilet representerer noe av det fremste av amerikansk forsvarsteknologi, og som tidligere bare er eksportert til nære allierte som Canada, Australia og Storbritannia.

– Vi er svært fornøyd med at Norge nå også får tilgang til så avanserte missiler, og at vi nå gjennomfører en stor anskaffelse av mellomdistanse luft-til-luft missiler som vil utløse potensialet i F35-plattformen og styrke vår fremtidige forsvarsevne. Det er ekstra viktig i lys av dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Ifølge meldingen skal missilene vil leveres fram til og med 2028.

(©NTB)

Flere nyheter: