reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Norge har inngått en avtale med seks humanitære organisasjoner for til sammen 1,7 milliarder kroner, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner

Norge har inngått avtaler om partnerskap med en rekke humanitære organisasjoner for til sammen 1,7 milliarder kroner.

Av NTB | 06.04.2020 11:02:36

Ulykker og naturkatastrofer: – Avtalene vi nå inngår, vil gi forutsigbare og fleksible rammer for våre viktigste norske humanitære partnere, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Flyktninghjelpen inkludert NORCAP, Norges Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Caritas Norge omfattes av den nye partnerskapsordningen, som gjelder for fire år og har en årlig ramme på 1,7 milliarder kroner.

– Med covid-19 kan det ventes at behovene vil øke ytterligere, sier hun.

Avtalene inngås mellom Utenriksdepartementet og organisasjonene etter en åpen søknadsprosess.

Dette vil gi bedre resultater, slår generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna fast. Hun mener Norge er et foregangsland på dette området.

Norges Røde Kors mener at avtalen gir forutsigbarhet.

– Vi setter pris på anerkjennelsen denne avtalen gir til den innsatsen frivillige gjør i sine lokalsamfunn verden over, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

– Arbeidet er i gang, men vi forbereder oss på enorme behov hvis pandemien slår til for fullt i områder hvor de mest sårbare menneskene bor tett, og hvor mangelen på vann og sanitære tjenester er prekær, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

De siste årene har de humanitære behovene i verden økt til tross for at giverlandenes humanitære budsjetter aldri har vært større, ifølge Søreide.

Partnerskapet gir mulighet til å jobbe mer langsiktig, mener både Redd Barna, Caritas og Norsk Folkehjelp.

Både Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp kan trappe opp sin innsats for sårbare samfunn som trues av koronapandemien, som følge av avtalen.

(©NTB)

Flere nyheter: