Menu
Fremskrittspartiet tar dissens i regjeringen på saken, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til TV 2. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Norge henter hjem IS-siktet kvinne med barn

En 29 år gammel norsk-pakistansk kvinne og de to barna hennes, er tirsdag i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter.

Av NTB | 14.01.2020 16:08:27

Politikk: Kvinnen har to barn, en sønn og en datter. Det er hensynet til den syke sønnen (5) som gjør at norske myndigheter henter dem hjem.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) bekrefter overfor NTB at norske myndigheter tirsdag ettermiddag gjennomfører uthenting av et antatt sykt norsk barn sammen med barnets mor og ett søsken fra Al-Hol-leiren i Syria.

– Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos barnet, sier Eriksen Søreide.

Den IS-siktede kvinnen og hennes to barn ble ført over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden norsk tid, ifølge Aftenposten.

Fremskrittspartiet tar dissens i regjeringen på saken, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til TV 2.

– Vi har vært imot det hele veien. Vi har åpnet for å hente barna. Hun har brukt barna for å få en billett til Norge, og det er uansvarlig. Vi kunne hjulpet barna og derfor tar vi dissens, sier Helgheim.

– Dersom dette stemmer, er det veldig bra og et viktig gjennomslag for KrF i regjering. KrF har siden landsmøtet i april vært åpen for en slik løsning, skriver tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide i en kommentar på Facebook.

Venstre-leder Trine Skei Grande, skriver i en epost til NTB at hun er glad og lettet over at de uskyldige og sårbare barna og deres mor nå er trygt på vei tilbake til Norge.

– Dette har Venstre i regjering jobbet intenst med over lang tid. Barn skal ikke straffes for foreldrenes ugjerninger uansett hvor grufulle de måtte være, sier Grande.

Den terrorsiktede kvinnen har over lengre tid oppholdt seg i flyktningleiren al-Hol i Syria sammen med sine to barn. Hennes situasjon har fått stor oppmerksomhet fordi hun har en sønn på, som ifølge kvinnens advokat er alvorlig syk.

Kvinnen har tidligere nektet å sende sønnen til Norge uten at hun selv fikk være med.

Statsminister Erna Solberg (H) og resten av regjeringen har dermed snudd i saken. Tidligere ikke har de ikke åpnet for å hente tilbake IS-mistenkte kvinner.

Den 29 år gamle kvinnen blir dermed den første IS-mistenkte kvinnen som blir hentet tilbake til Norge, etter å ha vært i et IS-kontrollert område.

Kvinnen formelt er formelt siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for deltakelse i de to terrororganisasjonene Nusrafronten og IS, og hun kan regne med å bli pågrepet av politiet når hun lander på norsk jord.

Flere nyheter: