Menu
I sommer kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (til venstre) en bistandspakke på ti milliarder kroner til Ukraina. Den inkluderer en avtale finansminister Trygve Slagsvold Vedum signerte mandag om hjelp til å kjøpe gass til vinteren. Arkivfoto: Beate Oma Dahle / NTB

Norge har signert avtale om gasshjelp til Ukraina

Norge skal hjelpe Ukraina å kjøpe gass for inntil to milliarder kroner til vinteren. Avtalen ble signert av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mandag.

Av NTB | 21.11.2022 12:06:55

Økonomi og næringsliv: – Nå kommer vinteren for alvor i Ukraina. Russerne har gjort energi til et våpen i krigen og bruker angrep på kritisk infrastruktur som et virkemiddel for å knekke Ukraina. Vår støtte til energiforsyning er derfor av stor viktighet for Ukraina, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Den norske støtten gis gjennom Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD), opplyser Finansdepartementet i en pressemelding. Norge er den neste største giveren til EBRDs arbeid i Ukraina, og bankens visepresident Jürgen Rigterink kom til Oslo for å signere avtalen mandag.

De to milliardene som er satt av til innkjøp av gass er en del av en bistandspakke på til sammen ti milliarder kroner i år og neste år som ble kunngjort av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i juli.

– Ukraina har forespurt Norge spesielt om bidrag til innkjøp av gass i vinter. Tidsperspektivet er kritisk, og vi er svært fornøyd med at EBRD blir partner for gjennomføring av innkjøpene, sier Vedum.