fbpx
Menu
Sander Berge jubler for sitt ledermål mot Malta sammen med landslagskaptein Stefan Johansen (til v.) og debutanten Erling Braut Haaland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge gjorde jobben med 2-0 mot Malta, nå starter alvoret

To dødballmål etter lange kast slo hull på Malta-forsvaret da torsdagens EM-kvalifiseringskamp ble vunnet 2-0. Søndag venter en skjebnekamp i Sverige.

Av NTB | 05.09.2019 22:51:26

Sport: Sander Berge og Joshua King (straffe) scoret målene, som begge var resultat av Håvard Nordtveits lange kast. Erling Braut Haaland, første spiller født på 2000-tallet i Norges A-landslag, fikk ikke scoring i debuten, men var ikke langt unna. Da han ble byttet ut fikk han klem fra kaptein Stefan Johansen og varm applaus fra publikum.

– I garderoben var det noen som sa «mission completed», og det var en bra sammenfatning av oppgjøret. Vi kontrollerte hele kampen og slapp nesten ikke til en sjanse, sa Lars Lagerbäck.

– Første omgang var ganske bra, og vi innledet bra også i 2. omgang, men så slakket vi av. Jeg hadde sagt fra at vi skulle beholde balanse i laget og ikke bli overoffensive, så det var nok delvis min feil at det ble slik.

Norge vant kontrollert torsdag, men vet at det blir mye vanskeligere søndag. Da ligger det mye i potten. Med norsk seier på Friends Arena vil Lagerbäcks lag klatre til 2.-plassen som gir sluttspillbillett. I så fall må den forsvares gjennom tøffe kamper hjemme mot Spania og borte mot Romania i oktober, før den mer overkommelige avslutningen mot Færøyene og Malta i november.

Blir det derimot norsk tap, vil 2.-plassen i praksis være utenfor rekkevidde. Laget står overfor sine mest spennende dager og uker siden Lagerbäck ble landslagssjef.

I debuten skrudde 19-årige Haaland på turboen helt fra avspark og holdt på å vinne ballen fra bakerste forsvarer allerede etter noen sekunder, men det norske laget skulle bruke litt tid på å finne veien gjennom gjestenes forsvarsverker.

Norge hadde ballen nesten hele tiden, og Malta var ikke i nærheten av å virke farlig framover, men sjansene lot vente på seg. Da de kom, var det på dødball.

Even Hovland hadde den første store da Ødegaards hjørnespark fant ham i målgården i det 25. minutt, men stopperen traff ballen helt feil, og den gikk utenfor.

– Det føles bra når vi scorer på ting vi jobber med, sa Lagerbäck.

Fingertuppene til Malta-keeper Henry Bonello nektet Stefan Johansen en kjempescoring i det 41. minutt, da landslagskapteinen prøvde skuddfoten fra 18 meter og skrudde den mot krysset. I stedet for nettmaskene traff skuddet tverrliggeren.

Det ble likevel 2-0 før pause, etter et nytt Nordtveit-kast fra venstre. Denne gang tok Kyrian Nwoko livtak på Hovland og rev ham ned, og King knallet straffesparket i hjørnet på overtid i omgangen. Dermed er han en av 20 norske menn med minst 15 mål for A-landslaget.

Norge hadde store sjanser til å øke seiersmarginen, men 2. omgang bar preg av at kampen var avgjort. Ødegaards nikk på innlegg fra Johansen ble reddet av keeper, mens Haaland var centimeter fra å styre en King-nikk i mål fra kloss hold. Innbytterne Bjørn Maars Johnsen og Tarik Elyounoussi hadde også forsøk på å bedre målforskjellen, uten å lykkes.

– Vi slapp å jobbe oss i hjel, kunne plukke ut noen spillere tidlig, og etter det jeg vet har ingen pådratt seg skader. Det lover godt, sa Lagerbäck.

Malta kom til Ullevaal for å forsvare seg. Sjenerøst kan man beskrive formasjonen deres som 5-4-1, men det meste av tiden så det mer ut som 6-4-0, og noen ganger var det sju mann i skjerm foran keeperen. Dessuten var Paul Fenech gammeldags frimerke på Martin Ødegaard og fulgte ham overalt på banen.

Hovland gjorde opp for seg da Norge tok ledelsen åtte minutter senere, og det var midtstopperne som sammen serverte målscorer Sander Berge. Hovland stusset Nordtveits lange kast videre, og Malta-forsvaret hadde glemt Berge, som stupheadet ballen i hjørnet og kunne juble for sitt første landslagsmål.

(©NTB)

Flere nyheter: