Menu
Peder Kongshaug, Sverre Lunde Pedersen og Hallgeir Engebraaten kunne juble for gull i Beijing. Foto: Sue Ogrocki / AP / NTB

Norge forsvarte gullet på lagtempo i skøyter: – Uvirkelig å krysse mållinjen

Peder Kongshaug (20), Hallgeir Engebråten (22) og Sverre Lunde Pedersen (29) sikret OL-gull i lagtempofinalen i skøyter mot ROC. Norge forsvarte gullet.

Av NTB | 15.02.2022 11:11:36

Sport: Norge hadde tatt seg til finalen ved å slå Nederland tidligere på dagen, men finalemotstander ROC var enda sterkere i sin semifinale mot USA, der de satte olympisk rekord.

Det russiske laget med Daniil Aldosjkin, Sergej Trofimov og Ruslan Zakharov havnet bak Norge fra start, men viste i semifinalen at de har en sterk avslutning.

Men Norge økte ledelsen i finalen og ledet med nesten halvannet sekund med fem runder igjen. Det norske laget fortsatte å øke ledelsen, som bikket over to sekunder med to runder igjen.

Til slutt gikk Norge inn til gull med vinnertiden 3.38,07. Ned til russerne ble det 2,38 sekunder.

– Jeg kjente det gikk fort i starten og slet med å stokke om beina på slutten, men jeg skjønte at vi lå bra an. Det var litt uvirkelig å krysse mållinjen og se at det gikk, sa Kongshaug til Discovery.

I B-finalen mellom Nederland og USA stakk amerikanerne av med bronsen. De klokket inn på tiden 3.38,80.

– Vi bestemte oss for å ta sjansen og gå «all in». Vi klinte til i åpningen og leverte to veldig sterke runder fra start. Vi klarte å holde det bra sammen som et lag og holde rytmen oppe. Det er kjempestort, sa Engebråten.

Norge forsvarte gullet fra OL i Pyeongchang i 2018. På gullaget i 2018 gikk ikke ungguttene Engebråten eller Kongshaug for Norge. Da gikk Pedersen sammen med Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen

– Det er helt utrolig. Det er noe vi har jobbet hardt for som et lag, og det er en spesiell følelse, sa Pedersen.

Han utelukket ikke at han kanskje kan prøve å forsvare OL-gullet om fire år i Italia, sammen med sine unge fremadstormende lagkamerater.

– Semifinalen var kjempegod, men mellom semifinalen og finalen var det halvannen time, og som du kan se holdt det ikke for oss i finalen. Vi prøvde å kjempe, men hadde ikke sjanse til å slå Norge, som var utrolig sterke i dag, sa Zakharov.

I semifinalen fikk den norske trioen en tøff oppgave mot skøytenasjonen Nederland.

Det nederlandske laget med profilene Sven Kramer, Patrick Roest og Marcel Bosker åpnet best, men den norske trioen hadde mest krefter på lager.

Med fire runder igjen tok Norge ledelsen for første gang. Ledelsen fortsatte å øke for det norske laget, som vant semifinalen på tiden 3.38,27 og en seiersmargin på 1,34 sekund.

Nederland tok bronse i 2018, da de i likhet med laget i Beijing-OL stilte med Patrick Roest og skøyteveteranen Kramer. Den gang gikk Jan Blokhuijsen i stedet for Marcel Bosker.

I tirsdagens bronseduell mot USA var ikke nederlenderne i nærheten av å forsvare medaljen fra OL i 2018. Amerikanerne ledet fra start til mål og vant til slutt med 2,89 sekund ned til Nederland.

Dermed ble det ingen god avslutning på en fantastisk OL-karriere for Sven Kramer, som går sitt siste OL.

Det norske laget ble enige før finalen om å kjøre på fra start.

Russland seilte opp som favoritt etter å ha satt olympisk rekord i sin semifinale, men hadde ingen sjanse mot Norge.

I 2018 var det Sør-Korea som ble slått av Norge i finalen. Sørkoreanerne var ikke i nærheten av å vinne medalje i Beijing-lekene og tapte i C-finalen mot Canada i kampen om 5.-plass.

Flere nyheter: