Menu
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke fordømme USAs attentat på den iranske generalen Qasem Soleimani, men sier hun er dypt bekymret. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norge fordømmer ikke USAs attentat på iransk general

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer ikke USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad.

Av NTB | 07.01.2020 14:24:46

Krig og konflikter: Utenriksdepartementet kom med en «sterk fordømmelse» da irakiske demonstranter i forrige uke angrep USAs ambassade i Bagdad, der liv ikke gikk tapt.

Noen tilsvarende fordømmelse av USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani har ikke kommet.

– Vi uttaler oss normalt ikke fra norsk side om det folkerettslige grunnlaget for andre staters maktanvendelse, eller om de har gjort seg skyldig i folkerettsbrudd, med mindre FNs sikkerhetsråd, Den internasjonale domstol i Haag (ICJ) eller andre autoritative kilder har tatt stilling til spørsmålet, lyder utenriksminister Ine Eriksen Søreide svar til ABC Nyheter.

Norge kan ikke på selvstendig grunnlag ta stilling til om det amerikanske attentatet var et brudd på folkeretten, ifølge henne.

– Vi har heller ikke tilstrekkelig oversikt over situasjonen til å kunne foreta en vurdering av om operasjonen var i henhold til folkeretten, svarer utenriksministeren.

Søreide medgir imidlertid at hun er dypt bekymret over utviklingen.

– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste ukene og dagene. Vi har oppfordret alle parter til å bidra til å roe ned situasjonen og hindre at den eskalerer ytterligere, skriver hun.

(©NTB)

Flere nyheter: