Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte pressen fredag ettermiddag. Foto: Annika Byrde / NTB

Norge får NATO-hjelp i Nordsjøen

Norske myndigheter har takket ja bidrag fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia for å øke tilstedeværelsen i norske farvann. Forsvaret står for koordineringen.

Av NTB | 30.09.2022 18:40:46

Politikk: – Vi har god kompetanse og kapasitet til å følge med på norsk sokkel. Men det er klart, dette er store havområder. Det er en trygghet for Norge å illustrere at vi har støtte fra allierte og partnere, sier Støre til NTB.

Det er ikke kjent når de tyske, franske og britiske bidragene vil ankomme norske farvann. Det er Forsvaret som koordinerer de utenlandske bidragene, forklarer Støre.

– Om det er i form av øvelser eller at man seiler sammen, det vet jeg ikke. Kystvakten er til stede, våre patruljer er til stede, og det er et godt utgangspunkt, sier han.

Støre sier at det nå er viktig å opptre rolig og ikke med overilte handlinger.

– Jeg forstår at folk er engstelige. Russland opptrer på en måte som er truende, og de bryter viktige prinsipper. Da er jeg opptatt av at vi står sammen om de verdiene som er viktige for oss. Det gir en veldig styrke. Vi er demokratier, vi legger vekt på folkeretten. Vi har sterke allierte, og våre allierte har Norge. Det samholdet der gir oss trygghet. Nå må vi opptre med fasthet og ro. Dette er ikke tiden for overilte handlinger den ene eller andre veien.

Equinor og flere andre olje- og gasselskap har hevet beredskapen som følge av situasjonen.

Det foreligger ingen direkte trusler mot norske olje- og gassinstallasjoner, understreker Støre. Han legger til at det er innført en rekke tiltak, både på militær og sivil side. Lørdag besøker han oljeplattformen Sleipner i Nordsjøen utenfor Stavanger.

– Jeg skal få orienteringer og møte ansatte på plattformen. De er mange, og de er viktige, sa Støre.

– Annekteringen av de fire regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja er uten legitimitet. De såkalte folkeavstemningene er gjennomført under militær okkupasjon og er i strid med folkeretten, sa Støre.

Støre sier at Norge fordømmer annekteringen på det sterkeste slik også Nato, EU og vestlige ledere har gjort.

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt understreker i en pressemelding at folkeavstemningene ikke har noen juridisk gyldighet.

– Vi må jo notere det president Putin sier, og så får vi analysere det. Det er etter min mening en meningsløs påstand, sier Støre.

Han mener at Russland i disse dager forsøker å avlede oppmerksomheten Russland forsøker å avlede oppmerksomheten bort fra krigen. Det har de imidlertid ikke lyktes med, fastslår Støre.

– Norge og våre allierte fortsetter den politiske, økonomiske og militære støtten til Ukraina.

Fredag kunngjorde regjeringen at det er satt av ytterligere 3 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina.

Støre vil ikke si om noe lignende vil bli aktuelt i Oslo.

– Vi kommenterer ikke på den typen dialog annet enn at russiske myndigheter har fått tydelig beskjed fra oss om hvordan vi vurderer situasjonen, sier han til NTB.

Den økte tilstedeværelsen skjer i kjølvannet av Nord Stream-lekkasjene, som etter alle solemerker ble forårsaket av et sabotasjeangrep. Den siste tiden er det i tillegg observert en rekke ulike droner på norsk sokkel og ved norske anlegg.

I en tale tidligere fredag kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at de fire omstridte fylkene nå er en del av Russland og at angrep mot dem vil bli oppfattet som rettet mot Russland selv.

Putin har gitt Vesten skylden for den som trolig er et sabotasjeangrep mot gassrørledningene Nord Stream i Østersjøen. På spørsmål om Støre er bekymret for at Putin vil bruke dette som grunnlag for gjengjeldelse, svarer statsministeren:

Russlands ambassadør i Sverige vil bli kalt inn på teppet i Stockholm i forbindelse med annekteringen av de ukrainske regionene, opplyste svenske myndigheter fredag.

Flere nyheter: