Menu
UD har besluttet å bytte navn på Hviterussland til Belarus, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norge endrer navnet på Hviterussland til Belarus

Utenriksdepartementet har bestemt at de fra nå av skal kalle Hviterussland for Belarus i solidaritet med demokratibevegelsen.

Av NTB | 29.05.2022 10:30:49

Politikk: – Vi mener det er riktig å endre navnebruken, i solidaritet med den belarusiske demokratibevegelsen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Støre har møtt demokratibevegelsens leder Svetlana Tikhanovskaja, som har tatt til orde for å endre navnet.

Navneendringen skjer på den internasjonale dagen for solidaritet med landet.

– Jeg er glad for at vi kan kunngjøre navneendringen på denne dagen og vise vår solidaritet med de demokratiske kreftene i Belarus, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Hun ble glad og takket for beslutningen, sier Huitfeldt.

Tikhanovskaja kommenterer også navneendringen i en egen uttalelse.

– Jeg er takknemlig overfor Norge for at navnet er endret. Dette er mer enn bare en symbolsk handling. Norge er en stor og konsekvent støttespiller til demokratiet i Belarus, skriver Tikhanovskaja på Twitter.

29. mai er også toårsdagen for arrestasjonen av Tikhanovskajas mann, borgerrettsaktivisten Sergej Tikhanovskij.

– Nærhet til originalspråket er et gjennomgående trekk ved fastsetting av utenlandske stedsnavn på norsk. Selv om det finnes historiske og språklige argumenter for å skrive Hviterussland eller Kviterussland, er dette til syvende og sist et politisk spørsmål, sier Huitfeldt.

Sverige og Danmark har allerede gått over til å bruke navnet Belarus.

Huitfeldt ringte selv Tikhanovskaja og informerte om UDs beslutning.

Framhevingen av Belarus og belarusisk som noe distinkt forskjellig fra Russland og russisk, er en viktig symbolsak for demokratibevegelsen, som stadig får vanskeligere kår, mener utenriksministeren.

(©NTB)

Flere nyheter: