reklame for Utvik Autoservice
Menu
Eksporten av laks og annen sjømat var svært høy i oktober tross koronautbruddet. Men selv om volumene er høye har prisene falt innenfor mange områder. Laks inne på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Midt-Norge Foto: Gorm Kallestad / NTB

Norge eksporterte sjømat for 10,4 milliarder i oktober

Til tross for økende koronarestriksjoner både i Norge og mange mottakerland, ble det eksportert svært mye sjømat i oktober.

Av NTB | 04.11.2020 06:08:02

Fritid: Tall fra Norges sjømatråd viser at det ble eksportert sjømat for 10,4 milliarder kroner i oktober. Det er 573 millioner kroner mindre enn i oktober i fjor, men likevel er det måneden med tredje høyest eksportverdi noen gang, opplyser rådet.

– Koronakrisen preger fortsatt både Norge og resten av verden. Likevel ser vi at sjømateksporten nesten tangerer verdien fra oktober i fjor, som var tidenes høyeste eksportmåned, sier markedsdirektør Tom-Jørgen Gangsø i Norges sjømatråd.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 87,2 milliarder kroner. I mengde er det solgt 4 prosent mer laks enn på samme tid i fjor, men verdien er likevel 2 prosent lavere.

– Koronapandemien skaper en utfordrende markedssituasjon for norsk sjømat. Vi må vente at situasjonen vil vedvare de neste månedene, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

– Med dette som bakteppe er det gledelig at eksporten av laks og en rekke andre arter øker i oktober. Jeg er sikker på at næringen vil stå han av også denne gangen, og at vi etter pandemien vil notere oss nye eksportrekorder, sier han.

– Nye innstramminger bidrar til økt usikkerhet rundt den fremtidige etterspørselen etter tørrfisk, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen.

Ingebrigtsen mener det er gjort en god jobb for å tilpasse seg markedsforholdene under pandemien.

– Utviklingen er spennende fordi økt bearbeiding i Norge kan bidra til ytterligere vekst og verdiskaping. Kanskje kan pandemien bidra til et positivt skifte i så måte, sier fiskeriministeren.

Eksportprisen i oktober var 48,57 kroner per kilo, noe som er 6 prosent lavere enn i oktober i fjor. Det har vært mindre eksport til Kina og Israel, og på grunn av koronapandemien har etterspørselen etter laks i restaurantmarkedet falt.

Også prisen for andre fiskeprodukter falt på grunn av koronautbruddet. Eksporten av klippfisk har falt merkbart, og for kommende eksport av tørrfisk, som særlig selges til Italia, ser det dystert ut etter et fall i salget der på 42 prosent så langt.

(©NTB)

Flere nyheter: