Menu
Statsminister Erna Solberg (H) varsler at Norge vil donere videre om lag 5 millioner vaksinedoser til resten av verden. Foto: Annika Byrde / NTB

Norge donerer 5 millioner vaksinedoser til fattige land

Norge donerer om lag 5 millioner vaksinedoser til den globale innsatsen mot covid-19. Dette skal ikke forsinke vaksineringen på hjemmebane, lover Erna Solberg.

Av NTB | 21.05.2021 15:44:22

Medisin og helse: – Hvis vi ikke får slått ned covid-19 i hele verden, så er det ingen av oss som er sikre. Da vrir dette viruset seg rundt, og så kommer det nye mutasjoner, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

– Derfor er det viktig at vi har denne solidariteten.

Hun kunngjør nå at Norge legger opp til å donere om lag 5 millioner vaksinedoser til det globale arbeidet for å bekjempe covid-19. Dosene vil i hovedsak bli gitt videre i løpet av høsten i år og våren neste år.

Nyheten kommer i forbindelse med et globalt helsetoppmøte i Roma fredag.

Samtidig har Norge bestemt seg for å droppe vaksinen fra AstraZeneca etter flere dødsfall blant vaksinerte.

AstraZeneca-dosene skal i første omgang lånes ut til andre europeiske land. Men etter hvert må lånene «tilbakebetales», og da legger Norge opp til å donere vaksinedosene videre til fattige land, forklarer Solberg.

Hun lover at donasjonene ikke skal gå på bekostning av framdriften i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i Norge. Men deling av vaksinedoser er avgjørende for å øke tilgangen til vaksine i fattige land.

– I hovedsak ønsker vi å donere det som vi ikke skal bruke selv framover.

På den måten vil regjeringen sikre at dosene fordeles rettferdig.

– Vi skal ikke drive med en norsk imperialisme her der vi betaler ut til våre venner. Vi skal sørge for en god og jevn fordeling i et rettferdig system, sier Solberg til NTB.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen varslet på helsetoppmøtet i Roma at EU samlet sett vil donere minst 100 millioner doser til fattige land.

De tre vaksineprodusentene Pfizer, Moderna og Johnson & Johnson kunngjorde samtidig at i alt 3,5 milliarder doser vil bli gjort tilgjengelige for fattige land i løpet av 2021 og 2022.

Mens nærmere 30 prosent av befolkningen i Norge har fått minst én vaksinedose, er andelen bare 1,3 prosent i Afrika.

Solberg forsvarer likevel at Norge vaksinerer egen befolkning først.

– Jeg pleier å si at, vel, det er skattepengene til norske sykepleiere og lærere vi bruker. Det må vi aldri glemme. Dette sier jeg også på internasjonale møter, sier Solberg.

– Det ville blitt opplevd som ganske urimelig hvis vi bare skulle brukt disse pengene til å finansiere vaksinering av andre, og ikke til den norske befolkningen. Vi må ha litt balanse, sier hun.

Den gang stilte både Frp og Sp spørsmål ved beslutningen.

– Det ble litt diskusjon, sier Solberg.

– Men jeg mener faktisk at det ble mye mindre bråk enn du kunne trodd.

Solberg viser til at Norge gjennom vaksinesamarbeidet med EU har bestilt betydelig mer vaksine enn det som trengs nasjonalt.

Norge legger i hovedsak opp til å la donasjonene gå via det globale vaksinesamarbeidet Covax.

Bakteppet er en situasjon der rike land ligger milevis foran fattige land i vaksineringen.

Men statsministeren trekker også fram at regjeringen allerede i fjor høst valgte å frasi seg opsjoner på vaksinedoser som Norge hadde sikret seg gjennom Covax. Disse opsjonene ble overført til fattige land i stedet.

(©NTB)

Flere nyheter: