Menu
– Det går på stoltheten løs, sa Caroline Graham Hansen etter 0-8-tapet for England i fotball-EM. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norge ble overkjørt og knust av England – går likevel videre med seier over Østerrike

England kjørte over Norges kvinnelandslag og vant 8-0 foran et feststemt EM-publikum i Brighton. For de norske ble det en brutal realitetssjekk.

Av NTB | 12.07.2022 00:30:44

Sport: Det norske laget ble av mange lansert som en EM-outsider etter godt spill i 4-1-seieren mot Nord-Irland, men England avslørte nådeløst de defensive svakhetene og avgjorde alt før pause. 8-0 er Norges styggeste tap noensinne.

Det er også den største seieren (og tapet) i EM-sluttspillets historie. Høyrekanten Beth Mead fra Arsenal gjorde størst skade med hattrick.

– Hjertene våre blør litt nå. Vi møtte et veldig godt lag, men vi underpresterte. Man må møte opp, ellers blir man straffet. Vi skuffet nok mange mennesker i dag, og det er vi ikke stolte av, men vi må se framover, sa lagkaptein Maren Mjelde.

Norge ble herjet med på venstresiden på vei mot 0-3 i VM-kvartfinalen for tre år siden og hadde en plan for å unngå at det skjedde igjen, men den slo feil. Anført av Mead skapte England gang på gang gjennombrudd på den siden og gikk til pause med tennissifrene 6-0 på tavla.

Englands landslagssjef Sarina Wiegman er blitt et mareritt for de norske. For et drøyt år siden vant hennes Nederland 7-0 over Norge, inntil mandag norsk tapsrekord. Da manglet Norge mange av sine beste spillere, men mandag var det et toppet norsk lag som ble ydmyket på Brightons hjemmebane. Wiegman har nå 15-0 mot Norge på de to siste kampene.

– Det er en jævla stor trøst at vi fortsatt har alt i våre egne hender. Vi må håndtere dette tapet før vi sikter oss inn mot Østerrike. Jeg skal love at vi kommer ut betydelig bedre, sa Sjögren til NRK.

Med seier over østerrikerne på samme bane fredag vil Norge være kvartfinaleklar, men det norske støtteapparatet har en jobb å gjøre med å få tilbake selvtilliten i et norsk lag som etter å ha lekt seg med Nord-Irland ble avkledd av England.

– En ting er å tape en kamp, men å tape på denne måten er bare trist. Det går på stoltheten løs når man slipper inn mål på mål, sa Caroline Graham Hansen.

Sjögren sendte laget på banen i en formasjon som lignet den han har brukt mye det siste året, der venstrebacken har samme funksjon offensivt som høyrekanten, og Guro Reiten skal søke rom innover på banen. Men Julie Blakstad kom ofte for høyt, og Mead fant rom bak henne. Tre minutter etter ledermålet fosset hun fram og slo hardt inn, og Lauren Hemp satte foten på ballen for tomt mål. Flagget var oppe for offside, men etter VAR-inngripen ble målet godkjent.

De norske tok samling ute på banen etter begge målene, men fant ingen vei å demme opp for den engelske flodbølgen som nå veltet over dem. Det hjalp heller ikke å legge om til klassisk 4-4-2. Thorisdottir prøvde etter en snau halvtime å dra av White som bakerste utespiller, mistet ballen og så Englands spiss score alene med Guro Pettersen.

Det var rystede norske spillere som gikk til pause etter en marerittomgang uten sidestykke i kvinnelandslagets historie. Guro Bergsvand kom inn for Karina Sævik ved pause, og Norge la om til 5-4-1. Laget demmet noe bedre opp, men greide ikke å hindre at innbytter Alessia Russo gjorde 7-0 i det 66. minutt, denne gang etter at Lucy Bronze la inn fra høyre.

I det 80. minutt fullførte Mead sitt hattrick på en retur, og for første gang hadde Norges kvinnelandslag sluppet inn åtte mål.

Forrige gang Norge møtte England i EM-sammenheng ble det 8-0-seier i en kvalifiseringskamp i Moss, men det er 22 år siden. Englands første seier over Norge i europamesterskap noensinne ble en brutal revansj for 1-18 i de seks første kampene, og Sjögrens spådom om at det ville bli et helt annet England enn det nervøse laget vi så i åpningskampen slo til for fullt.

De første minuttene så det ut som Norge hadde en plan som fungerte. De dyttet England tilbake med noen langpasninger, fant rom til å spille og holdt vertene unna sin egen banehalvdel. I VM-kvartfinalen i 2019 scoret England før det var spilt tre minutter. Denne gang nærmet ikke hvittrøyene seg Norges felt før det var spilt nesten ti. Men da kom Maria Thorisdottir på feil side i en duell med Ellen White, og England fikk straffespark. Sterke norske protester nyttet ikke, og Georgia Stanway banket ballen i hjørnet.

Seks minutter senere kom 4-0 da Mead fikk nikke uhindret på innlegg fra Hemp, igjen etter gjennombrudd på Norges venstreside. I det 38. minutt fikk Mead en en-mot-en-situasjon med Blakstad, driblet henne av og kjørte slalåm mellom Ingrid Syrstad Engen og Thorisdottir før hun sendte ballen i hjørnet. Fem minutter før pause var det Fran Kirby som fikk legge inn fra høyre etter et norsk balltap, og White gjorde 6-0 på volley ved lengste stolpe.

(©NTB)

Flere nyheter: