reklame
Menu
Oversiktsbilde Johan Sverdrup feltsenter på norsk sokkel i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Nordsjøolje under 20 dollar fatet

Prisen på nordsjøolje falt tirsdag under 20 dollar per fat, i kjølvannet av den historiske priskollapsen for amerikansk råolje.

Av NTB | 21.04.2020 11:47:57

Medisin og helse: På formiddagen tirsdag gikk det raskt nedover for nordsjøoljen. Den ble omsatt for rundt 19,5 dollar fatet, ifølge Dagens Næringsliv og E24. Nedgangen siden forrige sluttnotering var på rundt 25 prosent.

Deretter gitt det litt opp igjen, og spotprisen for olje av Brent-kvalitet lå rundt 21 dollar litt før klokken 12.

Dagen før ble amerikansk lettolje for levering i mai rammet av en historisk priskollaps. For denne oljetypen var prisen minus 40 dollar fatet på det laveste. Årsaken til det akutte prisfallet er at det begynner å bli fullt i amerikanske oljelagre.

Imidlertid er det koronakrisen som er hovedforklaringen på at olje nå koster langt mindre enn for noen måneder siden. De ekstreme tiltakene mot viruset har lammet store deler av verdensøkonomien og ført til et dramatisk fall i etterspørselen etter olje. Ikke minst påvirkes oljebehovet av at store deler av flytrafikken er stanset.

I forrige måned ble oljeprisfallet forsterket av at Saudi-Arabia og Russland ikke ble enige om forlengelse av en avtale om produksjonskutt.

Opec-landene, Russland og andre oljeproduserende land ble til slutt enige om en ny avtale for halvannen uke siden. Men det ventes ikke at den blir effektiv nok til å stanse prisfallet som følge av koronakrisen.

Flere nyheter: