reklame for Sheiken Bowling
Menu
Nordmenn har mindre tro på økonomien nå enn under koronapandemien. Foto: Terje Pedersen / NTB

Nordmenns tillit til norsk økonomi på historisk bunnivå

Nordmenns tro på egen og landets økonomi faller kraftig i mars og er enda lavere enn da pandemien stengte ned landet, viser Forbrukertillitsindeksen (CCI).

Av NTB | 27.03.2022 09:19:35

Medisin og helse: Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge var på minus 20 poeng i mars, noe som er et historisk bunnivå, skriver Dagbladet og viser til tall fra Opinion.

– Russlands invasjon av Ukraina 24. februar sendte sjokkbølger i alle retninger. Den månedlige målingen av tilliten og forventningene til egen og landets økonomi viser et historisk stort fall i mars, sier fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, Henrik Høidahl.

Den forrige bunnoteringen var i april 2020, måneden etter at Norge stengte ned som følge av koronapandemien. Da var indeksen på minus 13,3 poeng.

CCI er gjennomsnitt av forbrukernes vurdering av husholdningens økonomi nå og om tolv måneder, forventninger til landets økonomi nå og om tolv måneder, og husholdningenes kjøp av større forbruksgoder om tolv måneder.

Dette er fjerde måned på rad med en negativ indeks. Samtlige indikatorer faller markant. De to som er knyttet til egen økonomi, er rekordlave.

55 prosent tror den økonomiske situasjonen for Norge vil være litt eller mye dårligere om ett år, mot 31 prosent i februar. 45 prosent tror husholdningens økonomiske situasjon vil være litt eller mye dårligere, mot 29 prosent i februar, ifølge Høidahl.

Høye strøm- og drivstoffpriser og varslede rentehevinger er blant årsakene til nedgangen, mener han.

(©NTB)

Flere nyheter: