Menu
Koronapandemien med munnbind og sosial avstand satte sitt preg på varehandelen i desember som falt kraftig målt mot måneden før. Det siste året har nordmenns varekjøp gjennom netthandel økt med over 38 prosent. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn handlet merkbart mindre i desember

Nye tall for nordmenns forbruk viser at detaljhandelen falt med hele 5,7 prosent fra november til desember i fjor.

Av NTB | 28.01.2021 09:38:28

Økonomi og næringsliv: Fallet i detaljhandelen i julemåneden kommer etter en økning på 2,9 prosent fra oktober til november, skriver Statistisk sentralbyrå.

Koronapandemien har påvirket nordmenns handlevaner og vred i fjor konsumet over fra tjenester til varer. Også fallet i grensehandelen og nordmenns reduserte reising påvirker tallene.

Det er nedgangen i salget av elektronikk i butikk som bidro mest til nedgangen. Også det faktum at nordmenn i større grad handler inn til jul i november forklarer fallet i detaljhandelen i julemåneden.

– To næringer som bidro sterkt til 12-månedersveksten, var dagligvare og netthandel, skriver SSB og viser til at omsetningen for dagligvare var 10,8 prosent høyere i 2020 enn samme måned i 2019 og altså før pandemien blant annet stengte grensen for utenlandshandel.

Tydeligst er kanskje omsetningstallet for netthandel, som er 38,5 prosent over tallet for desember 2019.

− Nordmenn har brukt mye av koronaåret 2020 i hjemmet. Dette viser igjen gjennom at vi har kjøpt inn ekstra mye mat og drikke til å nyte i hjemmet, og byggevarer for å gjøre det hyggelig. På samme tid har vi vært mindre sosiale, noe som har gitt mindre behov for å ta oss godt ut med nye klær og sko. Det har gitt deler av handelen en drastisk nedtur, sier direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke Handel.

Hvis en sammenligner med samme periode året før, er imidlertid det innenlandske forbruket målt gjennom detaljhandel 8 prosent høyere enn i desember 2019.

Hovedorganisasjonen Virke viser til at 350.000 mennesker arbeider i varehandelen i Norge, og at det er store variasjoner mellom de ulike bransjene for hvordan den helt spesielle koronatiden har påvirket folks handlemønster.

(©NTB)

Flere nyheter: