Menu
Flere nordmenn bekymrer seg for at et cyberangrep skal finne sted i Norge de neste fem årene, ifølge DSB. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nordmenn bekymrer seg for cyberangrep

Flere nordmenn er bekymret for et cyberangrep enn et terrorangrep de neste fem årene, ifølge en undersøkelse fra DSB.

Av NTB | 03.02.2020 10:01:20

Krig og konflikter: 39 prosent av nordmenn er svært bekymret for at cyberangrep skal slå ut viktige styringssystemer de kommende fem årene, viser befolkningsundersøkelsen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

35 prosent er svært bekymret for et terrorangrep. Deretter følger flom med 28 prosent og en kapring eller skoleskyting med 27 prosent.

Fire av ti svarer at de er nokså eller godt forberedt på å klare seg i eget hjem i minst tre døgn dersom strøm, tele- og internett blir borte.

DSB ønsker at dette tallet skal være høyere.

Over halvparten av de spurte vet ikke hvor nærmeste tilfluktsrom er, eller om kommunen har et fast møtested for innbyggere ved større ulykker eller kriser.

Ipsos har gjennomført undersøkelsen på vegne av DSB. Den er gjennomført i uke 50 og 51 i 2019. 1.002 personer er intervjuet.

Kvinner er gjennomgående mer bekymret for at ulike hendelser skal inntreffe enn menn. Dette gjelder særlig terrorangrep, kapring eller skoleskyting. Menn mellom 40 og 59 år er gjennomgående mindre bekymret.

– Hvis flest mulig kan ta vare på seg og sine, så kan myndighetene prioritere de som trenger det mest, hvis noe uforutsett skulle skje, sier direktør Per K. Brekke i DSB.

(©NTB)

Flere nyheter: