Nordirske partier klar til å gjenreise selvstyret
Tre år etter at regjeringen kollapset, er partiene i Nord-Irland enige om en avtale som kan gjenreise selvstyret.
Politikk: Etter flere måneder med tautrekking ble det torsdag lagt fram et utkast til avtale, som har fått en god mottakelse både i London og Dublin.
Fredag kveld opplyser republikanske Sinn Féin at de godtar avtalen.
– Sinn Féin har besluttet å tre inn igjen i maktdelingsinstitusjonen og nominere ministre, sa partileder Mary Lou McDonald.
Det demokratiske unionistpartiet (DUP) har også gitt grønt lys til avtalen. Tidligere fredag sa DUP-leder Arlene Foster at utkastet som da forelå, var «rettferdig og balansert».
Det uttrykket brukte også Storbritannias Nord-Irland-minister Julian Smith før kunngjøringen fredag kveld.
– En rettferdig og balansert avtale for alle innbyggere i Nord-Irland, sa Smith, som la til at statsminister Boris Johnson deler oppfatningen.
Tross utallige forhandlingsmøter mellom de to partiene har regjeringskontorene siden stått tomme. Først etter valget i Storbritannia 12. desember, der både DUP og Sinn Féin gjorde det dårlig, skjøt forhandlingene ny fart.
Det skulle likevel vise seg at avtalen fikk en trang fødsel og ble vanskelig å implementere. Støtten til avtalen sank i de påfølgende årene, og økte ikke før Langfredagsavtalen ble revidert i en ny avtale kalt St. Andrews-avtalen i 2006.
Det indre selvstyret i Nord-Irland brøt sammen etter at Det demokratiske unionistpartiet (DUP) og republikanske Sinn Féin brøt regjeringssamarbeidet i januar 2017.
Opprettelsen av en selvstyreregjering og en provinsforsamling var to av hovedpunktene i Langfredagsavtalen fra 1998. Etter at den var underskrevet, ble avtalen sendt ut til folkeavstemning både i Irland og Nord-Irland. Den fikk solid flertall begge steder.
(©NTB)