Menu
Kim Jong-un på et bilde fra den nordkoreanske TV-sendingen fra feiringen av regjeringspartiets 75-årsdag. Foto: KRT / AP / NTB

Nord-Koreas leder: – Vil styrke militæret

Under en militærparade i Pyongyang lovet Nord-Koreas leder Kim Jong-un å fortsatt satse hardt på forsvar. En ny, stor rakett skal ha blitt vist fram i paraden.

Av NTB | 10.10.2020 14:53:03

Politikk: Statlig nordkoreansk TV viste lørdag bilder fra paraden, som tilsynelatende fant sted natten i forveien.

– Vi vil fortsette å styrke militæret for selvforsvar og avskrekking, lovet Kim i en tale til deltakerne.

Paraden ble holdt i anledning 75-årsdagen til det nordkoreanske regjeringspartiet. At den trolig foregikk om natten, er uvanlig – men kan ha gjort det lettere å hemmeligholde informasjon om nye våpen som ble vist fram for dem som deltok i feiringen.

Den amerikanske tankesmia Federation of American Scientists melder at en svært stor interkontinental rakett ble vist fram i paraden.

Missilet skal være det største i sitt slag i verden, ifølge analytiker Ankit Panda, som jobber i tankesmia. Det finnes angivelig ingen større missiler som bruker flytende drivstoff og som kan flyttes som veitransport.

Arrangementet ble holdt til tross for koronapandemien, som ifølge nordkoreanske myndigheter aldri har klart å trenge gjennom landets grenser.

– Jeg ønsker god bedring til alle mennesker rundt om i verden som kjemper mot dette onde viruset, sa Kim Jong-un i sin tale.

Han gjentok påstanden om at ikke en eneste person i Nord-Korea er blitt smittet.

At paraden fant sted natt til lørdag, er blitt bekreftet av blant andre forsvarsledelsen i Sør-Korea. De skal ha sett tegn til «store menneskemengder og utstyr» i Pyongyang på det aktuelle tidspunktet.

Mannen ble angivelig drept for å hindre smitte, og Kim måtte senere rykke ut med en offentlig beklagelse til Sør-Korea. Sørkoreanske myndigheter har konkludert med at mannen trolig forsøkte å hoppe av og ta seg inn i Nord-Korea.

Vestlig etterretning mener Nord-Korea har fortsatt å utvikle militære raketter til tross for samtalene landet har holdt med USA. Tidligere har Kim Jong-un varslet at flere nye våpen skal vises fram.

75-årsjubileet setter Kim og hans parti i en posisjon der folket forventer å se noe nytt og større, påpeker Lee Sung-yoon, Korea-forsker ved Tufts-universitetet i USA.

– Å vise fram de mest avanserte våpnene vil signalisere et stort framskritt for troverdigheten i truslene fra Pyongyang, sier han.

Harry Kazianis i den konservative amerikanske tenketanken Center for National Interest mener myndighetene i Pyongyang spiller høyt når paraden avholdes midt under pandemien.

– Med flere tusen samlet risikerer de at det utvikler seg til et dødelig superspreder-arrangement hvis de ikke tar ekstreme forholdsregler, sa han i forkant av arrangementet.

Det trodde han imidlertid ikke at nordkoreanske myndigheter ville gjøre.

– Munnbind og missiler går dårlig sammen, sa Kazianis.

TV-bilder fra paraden viste uvanlig få mennesker på plassen der paraden fant sted – men ingen publikummere med munnbind.

TV-bildene fra paraden viser soldater i hanemarsj og et militærorkester som spilte mens det beveget seg i formasjon. Musikerne dannet partisymbolene hammer og sigd, og årstallet 1945.

Nord-Korea har gått hardt til verks for å hindre koronaviruset fra å komme til landet. I september ble en sørkoreaner skutt og drept og deretter brent da han forsøkte å svømme inn i nordkoreansk farvann.

Ingen utenlandske journalister har fått slippe inn i landet for å dekke paraden, og de fleste internasjonale ambassadene i Pyongyang har stengt sine dører.

(©NTB)

Flere nyheter: