Menu
Bildet fra nordkoreansk statsfjernsyn viser fram det som tilsynelatende er en ny interkontinental ballistisk rakett i Pyongyang. Foto: KRT via AP / NTB scanpix

Nord-Korea viste fram kjempemissil

Nord-Korea har avduket det som ser ut til å være et nytt interkontinentalt ballistisk missil under en stor propagandaparade i Pyongyang.

Av NTB | 10.10.2020 16:37:58

Politikk: Kim Jong-un lover fortsatt storsatsing på forsvar og full atom-mobilisering dersom noen truer Nord-Korea.

Anledningen for militærparaden var det nordkoreanske regjeringspartiets 75-årsdag, og bildene på statlig TV viser tusenvis av soldater uten munnbind.

Missilet som ble vist fram på TV lørdag, hadde en mobil utskytningsrampe med hele elleve akslinger.

Blant dem er Ankit Panda i den amerikanske tankesmia Federation of American Scientists. Han sier det ikke finnes større missiler som bruker flytende drivstoff og som kan transporteres på veien.

– Vi vil fortsette å styrke militæret for selvforsvar og avskrekking, lovet Kim i en tale til deltakerne.

Paraden fant tilsynelatende sted natten i forveien.

Det er uvanlig – men kan ha gjort det lettere å hemmeligholde informasjon om nye våpen som ble vist fram for dem som deltok i feiringen.

Arrangementet ble holdt til tross for koronapandemien, som ifølge nordkoreanske myndigheter aldri har klart å trenge gjennom landets grenser.

– Jeg ønsker god bedring til alle mennesker rundt om i verden som kjemper mot dette onde viruset, sa Kim Jong-un i sin tale.

Han gjentok påstanden om at ikke en eneste person i Nord-Korea er blitt smittet.

At paraden fant sted natt til lørdag, er blitt bekreftet av blant andre forsvarsledelsen i Sør-Korea. De skal ha sett tegn til «store menneskemengder og utstyr» i Pyongyang på det aktuelle tidspunktet.

Mannen ble angivelig drept for å hindre smitte, og Kim måtte senere rykke ut med en offentlig beklagelse til Sør-Korea. Sørkoreanske myndigheter har konkludert med at mannen trolig forsøkte å hoppe av og ta seg inn i Nord-Korea.

Kim kom ikke med noen direkte kritikk av USA under paraden. I stedet oppfordret han sitt folk til å være standhaftig i møte med utfordringene fra viruset og de USA-ledede sanksjonene mot Nord-Korea.

75-årsjubileet satte Kim og hans parti i en posisjon der folket forventet å se noe nytt og større, påpeker Lee Sung-yoon, Korea-forsker ved Tufts-universitetet i USA.

– Å vise fram de mest avanserte våpnene vil signalisere et stort framskritt for troverdigheten i truslene fra Pyongyang, sier han.

Harry Kazianis i den konservative amerikanske tenketanken Center for National Interest mener myndighetene i Pyongyang spiller høyt når paraden avholdes midt under pandemien.

– Med flere tusen samlet risikerer de at det utvikler seg til et dødelig superspreder-arrangement hvis de ikke tar ekstreme forholdsregler, sa han i forkant av arrangementet.

Det trodde han imidlertid ikke at nordkoreanske myndigheter ville gjøre.

– Munnbind og missiler går dårlig sammen, sa Kazianis.

TV-bilder fra paraden viste uvanlig få mennesker på plassen der paraden fant sted – men ingen publikummere med munnbind.

Hvis det er ekte, er det verdens største langtrekkende missil i sitt slag, ifølge flere analytikere.

TV-bildene fra paraden viser soldater i hanemarsj og et militærorkester som spilte mens det beveget seg i formasjon. Musikerne dannet partisymbolene hammer og sigd, og årstallet 1945.

Nord-Korea har gått hardt til verks for å hindre koronaviruset fra å komme til landet. I september ble en sørkoreaner skutt og drept og deretter brent da han forsøkte å svømme inn i nordkoreansk farvann.

Vestlig etterretning mener Nord-Korea har fortsatt å utvikle militære raketter til tross for samtalene landet har holdt med USA. Atomforhandlingene stanset opp etter at toppmøtet mellom Kim og president Donald Trump brøt sammen i Vietnam i februar i fjor.

Ingen utenlandske journalister har fått slippe inn i landet for å dekke paraden, og de fleste internasjonale ambassadene i Pyongyang har stengt sine dører.

(©NTB)

Flere nyheter: