reklame for Sheiken Bowling
Menu
Bilde publisert av den nordkoreanske statlige nyhetsbyrået Korean Central News Agency viser eksplosjonen av samarbeidskontoret mellom Nord- og Sør-Korea. Bygget skal ha blitt sprengt etter ordre fra Nord-Koreas ledere etter økende misnøye med at propaganda fra avhoppere i Sør-Korea blir sendt over grensen i ballonger. Foto: Korea News Service / AP / NTB scanpix

Nord-Korea truer med militær aktivitet i demilitarisert sone – Sør-Korea svarer på kritikk

Sør-Koreas president advarer nabolandet Nord-Korea mot å oppføre seg urimelig mot dem. Samtidig vil Nord-Korea sette inn styrker i demilitariserte soner.

Av NTB | 17.06.2020 05:48:55

Politikk: Den nordkoreanske hæren gjentok onsdag truslene om at den vil sette ut militære styrker i tidligere demilitariserte soner helt opptil grensen til Sør-Korea.

Samtidig med utspillet fra de nordkoreanske militærlederne kom Sør-Koreas presidents administrasjon med en uttalelse om at den ikke lenger vil godta urimelig oppførsel fra lederne i Nord-Korea, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Etter at Nord-Korea tirsdag sprengte samarbeidskontoret mellom de to landene i Kaesong kom Kim Jong-uns søster, Kim Yo-jong med karakteristikker som president Moon Jac-in i Sør-Korea reagerer på.

I en offisiell uttalelse tidigere onsdag sa den nordkoreanske militærledelsen at den vil sette ut styrker i den vestlige grensebyen Kaesong og ved Kumgangfjellet på østkysten.

Begge områdene har tidligere vært demilitarisert og symboler på samarbeid mellom Nord- og Sør-Korea, men har vært stengt i årevis etter at en sørkoreansk kvinne ble skutt av en nordkoreansk soldat i Kumgangfjellet i 2008.

De varslede tiltakene vil være i strid med en fredsavtale som ble inngått mellom landene i 2018 og i praksis legge hele avtalen død. Det sørkoreanske gjenforeningsdepartementet beklaget onsdag beslutningen fra nabolandet, henviste til en avtale mellom landene fra 2000 og sa at de planlagte handlingene krenket det sørkoreanske folkets eiendomsrett.

– Vi uttrykker vår sterke beklagelse over kunngjøringen fra generalstaben for den koreanske folkehæren om å gjøre Kumgang og Kaesong om til militære soner, sa statssekretær Suh Ho under en pressekonferanse onsdag.

Ifølge nordkoreanske ledere har slike forsendelser økt voldsomt i mengde.

Sør-Korea har som regel tillatt slike ballonger over grensen ved å vise til aktivistenes rett til ytringsfrihet, men har varslet et mulig forbud for å roe ned situasjonen.

En talsmann for presidenten kaller uttalelsene uforskammede og en tankeløs handling som fullstendig har ødelagt den etablerte tilliten mellom de to lederne.

Forsvarsledelsen sa også at den vil gjenoppta militærøvelser, sette opp vaktposter i grenseområdene og sende ballonger med propagandamateriell mot Sør-Korea.

Noe av bakgrunnen for den økte spenningen mellom landene er at sørkoreanske aktivister har sendt et stort antall løpesedler med luftballonger over grensa mot Nord-Korea. Løpesedlene kritiserer Nord-Koreas leder Kim Jong-un, noe nordkoreanerne reagerer svært sterkt på.

(©NTB)

Flere nyheter: