reklame for Sheiken Bowling
Menu
Nord-Korea har hittil i år gjennomført sju rakettester, blant dem denne 14. januar. Foto: KCNA / AP / NTB

Nord-Korea skal ha testet interkontinental rakett

Nord-Korea har prøveskutt en interkontinental rakett, sier Sør-Koreas president Moon Jae-in. Den skal ha landet i sjøen 170 kilometer utenfor Nord-Japan.

Av NTB | 24.03.2022 11:16:58

Politikk: Raketten ble sendt østover, ut mot havet, ifølge forsvarsledelsen i Sør-Korea.

– Dette utgjør en alvorlig trussel mot den koreanske halvøya, regionen og det verdenssamfunnet. Det er et klart brudd på FNs sikkerhetsråd resolusjoner, sier Moon i en uttalelse.

Moon Jae-in har kalt inn til et krisemøte om nasjonal sikkerhet. Han har også bedt tjenestepersoner vurdere alle mulige responstiltak sammen med USA og andre internasjonale partnere.

Torsdag formiddag melder militæret i Sør-Korea at de har skutt opp missiler fra bakken, havet og luften i Japanhavet som svar på Nord-Koreas rakettest.

Dette er raketter med en buet bane i stor grad bestemt av jordas tyngdekraft. Langtrekkende ballistiske raketter kan brukes til angrep mot mål på andre kontinenter. Disse kalles interkontinentale missiler og kan utstyres med atomstridshoder.

Japans statsminister Fumio Kishida fordømmer Nord-Koreas oppskytning og kaller det en forferdelig og utilgivelig handling.

– Dette kan ikke bli akseptert, sier han.

I januar gjennomførte Nord-Korea sju rakettester, blant dem en test av den kraftigste raketten siden 2017. Også i forrige uke skjøt de opp et uidentifisert prosjektil, men ifølge Sør-Korea var denne oppskytingen mislykket. Noen eksperter mener dette var en rakett av typen Hwasong-17 – omtalt som Nord-Koreas «monster-missil».

USA og Sør-Korea har tidligere advart om at Nord-Korea ser ut til å trappe opp testing av et nytt interkontinentalt ballistisk rakettsystem.

USA har tidligere sagt at testene er en alvorlig eskalering som vil bli straffet med nye sanksjoner.

Gjentatte forsøk på å overtale landets leder Kim Jong-un til å kvitte seg med atomvåpnene har slått feil. Siden det siste toppmøtet mellom den nordkoreanske lederen og USAs daværende president Donald Trump i 2019 har det knapt vært dialog.

Raketten fra Nord-Korea skal ha landet 170 kilometer utenfor kysten av Nord-Japan, ifølge kystvakten i Japan. De sa tidligere torsdag at det kunne være snakk om et «potensielt ballistisk missil».

Raketten skal ifølge Japans viseforsvarsminister Makoto Onikiha ha nådd en høyde på opptil 6.000 kilometer etter oppskytning, melder nyhetsbyrået Kyodo.

Nord-Korea har gjennomført flere rakettester den siste tiden.

(©NTB)

Flere nyheter: