Menu
Nord-Korea prøveskjøt to kortdistanseraketter torsdag. Her ser sørkoreanere på et TV-innslags om våpentestene, med arkivbilder fra tidligere tester. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB

Nord-Korea gir USA og Sør-Korea skylden for nye våpentester

Nord-Korea har prøveskutt to kortdistanseraketter og begrunner dette med at Sør-Korea og USA den siste tiden har trappet opp spenningsnivået.

Av NTB | 06.10.2022 08:40:41

Politikk: Det sørkoreanske forsvaret sa tidlig torsdag at de to rakettene ble avfyrt fra Samsok-området i Pyongyang mot Japanhavet.

Den første raketten gikk 350 kilometer og hadde en makshøyde på 80 kilometer, ifølge deres analyse, mens den andre landet etter 800 kilometer.

Ifølge den sørkoreanske generalstaben var det trolig første gang Nord-Korea har prøveskutt raketter i Samsok.

Spenningen har den siste tida vært høy mellom Nord-Korea på den ene siden og Sør-Korea og USA på den andre den siste tiden. Tirsdag prøveskjøt Nord-Korea for første gang på fem år en mellomdistanserakett over Japan. Det var den femte våpentesten i Nord-Korea på ti dager.

Landet har prøveskutt rundt 40 raketter ved 20 ulike anledninger så langt i år, men FNs generalsekretær kalte tirsdagens test for en åpenbar opptrapping.

Sør-Korea og USA har denne uken øvd på presisjonsbombing over Gulehavet og prøveskutt bakke-til-bakke-raketter og kortdistanseraketter.

Det atomdrevne amerikanske hangarskipet USS Ronald Reagan returnerer nå også til området.

I Sikkerhetsrådet anklaget Kina, en av Nord-Koreas allierte, USA for å ha framprovosert de mange nordkoreanske våpentestene. Russlands representant kom med lignende anklager.

Kinas viseambassadør Geng Shuang sa at testene er «nært tilknyttet» militærøvelser USA og deres allierte gjennomfører i regionen. Videre anklaget han USA for å «forgifte det regionale sikkerhetsklimaet».

Fra den andre siden ble det framholdt at Sikkerhetsrådets manglende evne til å bli enige om våpentestene, gjør Kim Jong-uns regime mer dristig og undergraver rådets autoritet.

I en felles uttalelse fra en rekke land torsdag, blant dem Norge, heter det at oppskytingene bryter med flere FN-resolusjoner og er en trussel for verdenssamfunnet.

Uttalelsen er undertegnet av USA, Albania, Brasil, Frankrike, India, Irland, Japan, Norge, Sør-Korea, De forente arabiske emirater og Storbritannia.

Nord-Korea har testet atomvåpen seks ganger siden 2006.

Sørkoreanske og amerikanske tjenestemenn har i flere måneder advart om at Nord-Koreas leder Kim Jong-un forbereder gjennomføring av en ny atomtest.

Omtrent samtidig med tirsdagens prøveskyting diskuterte FNs sikkerhetsråd utviklingen i regionen. Det endte uten konsensus. Nord-Korea fordømte tidligere USA og deres allierte for å ha bedt om møtet i Sikkerhetsrådet

Tirsdagens rakettest har blitt møtt med bred internasjonal fordømmelse. USAs president Joe Biden og Japans statsminister Fumio Kishida beklaget oppskytingen «på det sterkeste», mens Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol kalte det en provokasjon.

FN-resolusjoner forbyr Nord-Korea å foreta tester av ballistiske raketter. Denne type raketter kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

(©NTB)

Flere nyheter: