reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Det var i helgen festlige scener i sentrum av Liverpool før pubene stengte klokka 22. Den nordengelske byen kan bli gjenstand for strengere koronatiltak de nærmeste dagene. Foto: Peter Byrne/PA via AP / NTB

Nord-England ruster seg for kraftige koronatiltak

Storbritannias statsminister legger mandag fram nye tiltak som skal få bukt med smittespredningen, og det ventes innstramminger spesielt i Nord-England.

Av NTB | 11.10.2020 20:38:01

Medisin og helse: Trolig vil Boris Johnson presentere et tretrinnssystem for nedstenging etter at det har vært kraftig økning i antall koronatilfeller den siste tiden.

Strengere regler blir høyst sannsynlig innført flere steder i Nord-England, ifølge Johnsons rådgiver. En ny nasjonal nedstenging kan heller ikke utelukkes dersom antall sykehusinnleggelser fortsetter å øke, påpeker Peter Horby, en av landets fremste smitteverneksperter, overfor BBC.

Frykten er at helsevesenet igjen skal bli overveldet i landet som har registrert flest koronadødsfall i hele Europa.

Smittetallet øker i hele England, men storbyer som Newcastle, Liverpool, Manchester og Nottingham i nord er spesielt hardt rammet. De tre sistnevnte har registrert over 500 smittetilfeller per 100.000 innbyggere den siste tiden og er nesten på nivå med Madrid og Brussel.

Derfor har de nasjonale tiltakene fått følge av lokale grep flere steder. I Skottlands to største byer, Glasgow og Edinburgh, har puber vært stengt i over to uker.

Det er blant tiltakene som Boris Johnson kan komme til å foreslå for områder i England der smittespredningen er verst. I dag må alle restauranter og puber stenge klokka 22. Det spekuleres også på om det kan bli lagt ned forbud mot at medlemmer fra ulike husstander samles, også utendørs.

Over hele Europa, inkludert Storbritannia, har det vært kraftig smittespredning de siste ukene etter gjenåpning av store deler av økonomien samt skoler og universiteter.

– Men vi kan forhindre at historien gjentar seg hvis vi alle sammen handler nå, sier han.

Storbritannia rapporterte søndag 65 nye koronadødsfall, og det offisielle dødstallet fra pandemien er nå 42.825.

Samme døgn ble det registrert nesten 12.900 nye smittetilfeller, 2.300 færre enn dagen før. Smittetallet R anslås nå å ligge på mellom 1,2 og 1,5.

For hele Storbritannia er tallet under 250, mens enkelte landlige strøk øst i England har færre enn 20 tilfeller per 100.000 innbyggere.

Storbritannia er ved «et vippepunkt likt der vi var i mars», ifølge Englands assisterende helsedirektør Jonathan Van-Tam.

(©NTB)

Flere nyheter: