Menu
Til nå er det satt 7.877.777 doser med koronavaksine her i landet, ifølge de oppdaterte tallene natt til onsdag. Foto: Berit Roald / NTB

Norad vil at Norge skal vente med tredje vaksinedose

Norad mener at friske nordmenn på under 65 år ikke skal få sin tredje dose av koronavaksine nå og vil heller gi dosene til fattige land.

Av NTB | 13.10.2021 03:52:36

Politikk: Ifølge VG har Norad – Direktoratet for utviklingssamarbeid – fått i oppdrag av regjeringen å vurdere pandemiens ringvirkninger for norsk bistand. Etaten sendte før helgen et brev om saken.

De to hovedpunktene er at den norske vaksinestrategien må ta inn over seg en internasjonal helhetsvurdering, samt at Norge bør vente med å gi tredje dose til nordmenn utover de som allerede er varslet at skal få.

Han understreker at Norad ikke nødvendigvis mener at nordmenn yngre enn 65 år ikke skal få en tredje dose, men at de anbefaler å droppe det i denne fasen.

– Det er tegn til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom faller i den eldre delen av befolkningen. Målet med en oppfriskningsdose til eldre er å øke beskyttelsen mot å bli alvorlig syk av covid-19 og å gi høyere grad av beskyttelse mot nye virusvarianter og forlenget beskyttelse, sa han.

– I den fasen vi er i nå, er det veldig viktig at de rike landene holder igjen. Vi tror det mest effektive både for oss selv og for verden generelt er at man nå prioriterer vaksiner til fattige land, sier direktør Bård Vegar Solhjell i Norad til VG.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kunngjorde tidligere denne måneden at alle over 65 år vil få tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine.

(©NTB)

Flere nyheter: