reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
En kvinne ser på varer i en nylig gjenåpnet klesbutikk i Frankrike. Foto: Bob Edme / AP / NTB

Noen få tegn til gjenåpning i Europa

Tirsdag åpnet butikker, frisører og treningssentre i Irland etter seks ukers nedstenging. Også andre steder i Europa begynner man sakte å åpne samfunnet igjen.

Av NTB | 01.12.2020 11:23:53

Politikk: Også museer, biblioteker, kinoer og gudshus fikk åpne igjen for første gang siden 22. oktober. Fredag skal utesteder og restauranter få følge etter. Irland var det første landet i Europa som innførte denne typen nasjonale nedstengingstiltak i høst.

Belgia skal også åpne butikker igjen tirsdag. Her er det krav om at man handler alene, eller med ett barn eller person man forsørger. I tillegg får ingen befinne seg i butikken i mer enn en halvtime. Frankrike åpnet også butikkene sine sist lørdag.

I tillegg har Danmark opphevet de siste lokale restriksjonene i sju kommuner i Nordjylland som ble stengt ned for å hindre at det muterte koronaviruset fra mink skulle spre seg.

Den irske regjeringen oppfordrer folk til å bruke munnbind i julehandelen og advarer om at smittetallene kommer til å krype oppover igjen fram mot jul.

Det er fortsatt ikke lov å besøke andre husstander, og folk blir oppfordret til å holde seg i fylket de bor i. Fra 18. desember til 6. januar vil imidlertid også disse restriksjonene oppheves.

– Dette vil ikke, og kan ikke, bli den typen julefeiring vi er vant til, men det vil bli en veldig spesiell tid der vi kan få litt fred fra alle utfordringene dette året har brakt med seg, sa statsminister Micheál Martin i en TV-sendt tale fredag.

Irland, som har drøyt fem millioner innbyggere, har hatt drøyt 72.000 bekreftede tilfeller av koronaviruset og rundt 2.000 dødsfall.

(©NTB)

Flere nyheter: