Menu
Millioner av mennesker trues av sult i Tigray-regionen, som nå har fått den første nødhjelpsforsendelsen siden desember. Dette bildet er fra en matutdeling til internflyktninger i Mekele i mai i fjor. Foto: AP / NTB

Nødhjelp framme i Tigray for første gang på tre måneder

Tretten lastebiler med nødhjelp er nå framme i Tigray-regionens hovedstad Mekele i Etiopia, og mer er på vei, ifølge FN.

Av NTB | 02.04.2022 12:19:32

Krig og konflikter: Nødhjelpen kunne kjøres inn etter at den etiopiske regjeringshæren og opprørene i Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) gikk med på en humanitær våpenhvile, og flere lastebiler var ifølge Verdens matvareprogram (WFP) ventet til Mekele lørdag.

Den første nødhjelpskolonnen hadde over 500 tonn med mat i lasten, øremerket «samfunn på randen av sult».

Fredagens nødhjelpskolonne var den første til å nå Tigray siden desember og kunne kjøres inn i regionen etter at statsminister Abiy Ahmed i forrige uke varslet en humanitær våpenhvile på ubestemt tid.

TPLF svarte på våpenhvilen ved å erklære at kamphandlingene ville opphøre dersom nødhjelpen kom fram.

Få dager senere beordret Abiy en stor militæroffensiv mot Tigray-regionen. Ingen vet med sikkerhet hvor mange som siden er drept i konflikten, som ifølge FN har drevet to millioner mennesker på flukt.

FN anklager regimet i Addis Abeba for å blokkere nødhjelp til Tigray der millioner av mennesker sulter og er avhengige av matvarehjelp utenfra.

– God framgang, men det trengs mye mer – vi trenger daglige kolonner for å kunne dekke behovene til 5 millioner mennesker, heter det i en uttalelse fra WFP.

TPLF trosset i september 2020 Abiys forbud mot å holde valg i Tigray og i begynnelsen av november samme år tok soldater fra TPLF kontroll over regjeringsstyrkenes store militærbase utenfor Mekele. Der sikret de seg også store mengder våpen, inkludert raketter.

(©NTB)

Flere nyheter: