Menu
Illustrasjonsfoto av nobelmedalje: Angela Weiss / Pool / AP / NTB

Nobelprisen i kjemi til Benjamin List og David MacMillan

Forskerne Benjamin List og David MacMillan får årets nobelpris i kjemi. De har bidratt til utviklingen av en ny metode for å konstruere molekyler.

Av NTB | 06.10.2021 12:52:21

Medisin og helse: Metoden kalles asymmetrisk organokatalyse og ble utviklet rundt årtusenskiftet. Den har hatt stor betydning for forskningen på nye legemidler, ifølge Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.

I tillegg skal metoden ha bidratt til å gjøre kjemiske prosesser mer miljøvennlige.

– Menneskeheten har allerede hatt stor nytte av den, understreker Pernilla Wittung-Stafshede fra Vetenskapsakademien onsdag.

I år 2000 utviklet de, uavhengig av hverandre, den nye metoden. Den var basert på en ny type katalysatorer – stoffer som øker hastigheten på en kjemisk reaksjon.

MacMillan og List fant ut at det var mulig å bruke små organiske molekyler i stedet for metaller eller enzymer.

List forteller at han først tenkte at konseptet bare var en «dum idé» som kanskje ikke fungerte.

– Da jeg så at det fungerte, følte jeg at dette kunne ble noe stort, sier den tyske forskeren, som ble svært overrasket over pristildelingen.

Organiske katalysatorer brukes blant annet til å lage nye legemidler og molekyler som kan fange inn lys i solceller.

– Fordelen er at det hele er miljøvennlig og overraskende enkelt. Egentlig er det merkelig at ingen kom på det før, sier professor Peter Brzesinski, som sitter i Nobelkomiteen for kjemi.

Et annet komitémedlem, Peter Somfai, understreker betydningen for verdensøkonomien. Det er blitt anslått at katalyse-prosesser bidrar til hele 35 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP).

List (53) er tysker, mens MacMillan (53) opprinnelig kommer fra Skottland. Han er i dag professor ved Princeton-universitetet i USA.

Etter at metoden ble oppdaget, har bruken av organiske katalysatorer økt kraftig. List og MacMillan regnes fortsatt som ledende på dette forskningsfeltet.

(©NTB)

Flere nyheter: