reklame for Sheiken Bowling
Menu
Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) mener bosettingen av ukrainske flyktninger går for tregt. Foto: Javad Parsa / NTB

Noas: Bosettingen av ukrainske flyktninger i Norge går for tregt

Kun 131 av 6.190 ukrainske flyktninger i Norge er bosatt i kommunene. Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) mener bosettingen går for tregt.

Av NTB | 21.04.2022 08:04:27

Politikk: – Det er så mange rundt i Kommune-Norge som står klare til å bidra, både kommuner selv og ikke minst frivillige som ønsker å stille opp. Nå må vi få fart på dette, sier generalsekretær i Noas, Pål Nesse, til NRK.

Han mener rask bosetting blant annet er viktig for flyktningenes sikkerhet.

Han mener den største flaskehalsen hittil har vært politiets registrering og deretter kartlegging i mottak. Blant annet er det nødvendig å få kartlagt opplysninger om flyktningenes helsesituasjon før de kan bosettes.

– Vi regner med at de 560 som har fått tildelt kommune, men ennå ikke er bosatt, vil bli bosatt i løpet av svært kort tid, sier Eide.

– Vi har boliger og skoleplasser klare, og vi skjønner ikke hvorfor flyktningene ikke kommer for å bli bosatt hos oss, sier Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi), som sammen med kommunene har ansvar for å bosette flyktninger, sier det er gjort grep for at bosettingen skal gå raskere – blant annet forenklinger i arbeidet med kartlegging på mottakene, skriver NRK.

Helge Eide i kommuneorganisasjonen KS sier til Dagsavisen at hovedproblemet for kommunene, er at det er gjort klart kapasitet, både boliger og tjenester, som per nå står ubenyttet.

I Oslo er det foreløpig gjort klart for å bosette 2.000 flyktninger, men kommunen har bare fått tildelt 14 ukrainske flyktninger for bosetting.

(©NTB)