Menu
Hans Niemann skal ha jukset under en turnering da han spilte for det norske laget Norway Gnomes sammen med Jon Ludvig Hammer (bildet) i Pro Chess League i 2020. Foto: Carina Johansen / NTB

Niemann skal ha jukset for norsk sjakklag

Etterforskning utført av Chess.com viser at Hans Niemann «trolig har jukset» i over 100 sjakkpartier. I en av turneringene spilte han på et norsk lag.

Av NTB | 05.10.2022 07:30:52

Sport: Det skriver Wall Street Journal. Avisen har sett en 72 sider lang rapport fra sjakknettstedet som kommer med den knusende konklusjonen om den omstridte unge amerikaneren. Wall Street Journal har bedt Niemann om en kommentar, men han har valgt å ikke svare.

Det kommer fram i rapporten at Niemann også skal ha jukset da han spilte for det norske laget Norway Gnomes i Pro Chess League i 2020.

Det er et lag hvor blant annet den anerkjente sjakkeksperten Jon Ludvig Hammer spiller for. Johan Sebastian Christiansen er også med på laget.

Hammer bekrefter overfor VG i natt at han spilte sammen med Niemann på laget, men ønsker ikke å kommentere rapporten før han har lest den selv.

Ifølge rapporten har Niemann trolig mottatt ulovlig assistanse i flere enn 100 onlinepartier, også så nylig som i 2020. Blant disse er flere arrangementer med premiepenger.

Det var VG som først omtalte saken i Norge. Oppslaget i Wall Street Journal har slått ned som en bombe i sjakkmiljøet.

Striden omkring Niemann startet da Magnus Carlsen forrige måned trakk seg fra Sinquefield Cup etter et tap for amerikaneren. Han antydet gjennom en kryptisk melding i sosiale medier at årsaken var juks. Senere har han utdypet dette og gjort det klart at han ikke vil spille mot Niemann fordi han mistenker amerikaneren for å jukse.

Niemann har innrømmet å ha jukset i spill på Chess.com da han var 12 og 16 år. Siden er han blitt utestengt fra nettstedet.

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) har innledet gransking av både Niemann og Carlsen. Niemann granskes for mulig juks, Carlsen for mulig falske anklager.

(©NTB)

Flere nyheter: